NOVA научи част от имената на кандидатите за кметове, издигнати от „Продължаваме Промяната-Демократична България“ и от ГЕРБ за предстоящия вот през октомври.

ПП-ДБ

Както е добре известно, кандидатурата им за градоначалник в София е Васил Терзиев. Във Велико Търново коалицията залага на Йордан Терзийски. В Благоевград партията подкрепя Методи Байкушев. Кандидатът за Пловдив е Ивайло Старибратов. Рена Стефанова е предложението им за градоначалник на Русе, а Любен Иванов – на Видин. Номинацията на ПП-ДБ за Ловеч е Искрен Арабаджиев, а за Пазарджик – Петър Куленски.

ГЕРБ

Формацията подкрепя независимия Станислав Владимиров за кмет на Перник, който по-рано тази година напусна БСП. В Благоевград ГЕРБ подкрепя Илко Стоянов, който през 2021 г. беше издигнат от „Има такъв народ”.

В Монтана от ГЕРБ обединяват сили със СДС за настоящия кмет Златко Живков. В Кюстендилпартията подкрепя независимия и сегашен градоначалник Петър Паунов. В Силистра ще бъде издигнат депутатът и бивш областен управител Ивелин Статев.

В борбата за местния вот остават и настоящите кметове от ГЕРБ: Живко Тодоров – в Стара Загора, Даниел Панов във Велико Търново и Калин Каменов във Враца. За нов мандат начело наБургас партията застава зад Димитър Николов.

Номинацията за Казанлък е на сегашната кметица Галина Стоянова, а в Хасково партията отново подкрепя Станислав Дечев. От партията все още не са споделили кой ще е техният кандидат за София. „В ГЕРБ спорове около кандидатурата за кмет на София няма, има варианти. Със сигурност ще бъде силна кандидатура“, коментира настоящият градоначалник на столицата Йорданка Фандъкова в „Денят на живо” по NOVA NEWS.