Много често незалепващото покритие на съдовете за готвене има склонността да се износва и дори с времето да започне да се рони. Особено в случаите, в които домакините залагат на по-евтини опции.
Неразтворимите микрочастици могат да попаднат в човешкото тяло, заяви Дмитрий Бистров, доцент от катедрата по хранително-вкусова промишленост, хотелиерство и обслужване в университета РОСБИОТЕХ.
Според него тефлоновите тигани, които се считат за най-популярните съдове с незалепващо покритие, може да съдържат перфлуорооктанова киселина – това е устойчиво съединение, което се натрупва в тялото и не се разлага в околната среда.
За да намалите риска от навлизане на опасни частици в тялото ви, трябва да използвате алтернативни опции за съдове с незалепващо покритие. Подходящи опции са съдовете от керамика и титан, както и стъклената посуда за готвене.
Ако забележите по съдовете пукнатини или драскотини, най-добре незабавно да ги смените, препоръчва експертът в интервю за Gazeta.Ru.
Семейството от токсични химикали, известни като пер и полифлуороалкилови субстанции, отбелязвани като PFAS, се употребяват от десетилетия в производството на предмети за семейството и дома, като особено популярни са съдовете с незалепващо покритие. Съдържат се и в резистентен на петна и вода текстил, в противопожарна пяна и промишлени артикули.
dariknews.bg
Последни коментари