Нова порция размяна на обвинения и взаимни престрелки по високите етажи на властта разбуни духовете в първия ден от новата работна седмица.

В ранните часове на деня стана ясно, че председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски ще изпрати писмо до главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията с питане: „Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали?“

Според него в обществото не трябва да остават съмнения за институционален чадър или прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики, тъй като единствено по този начин държавата ще докаже своята евроатлантическа ценностна принадлежност и принципи. Той настоя в позиция до медиите компетентните органи да информират за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които многократно е писано и говорено в публичното пространство. „Скандалните разкрития, заради които Пеевски определи президентството като “тъмна институция, пълна с много кеш” станаха известни като „Кешгейт“ – пътят на Копринката на името на президентския съветник Николай Копринков„, посочиха в позиция от ДПС.

Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката” и т.нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

Софийската градска прокуратура проверява какви данни има по отношение на лицата Сотир Ушев и Николай Копринков, каза пред журналисти градският прокурор на София Илияна Кирилова. По думите ѝ случаят вече е разпределен на наблюдаващ прокурор, възможно е и Делян Пеевски да бъде призован на разпит. Успоредно с това в градската прокуратура върви мониторинг на дела, които са дошли от закритата вече спецпрокуратура, уточни Кирилова.

„Дело „Кешгейт” в Софийската градска прокуратура няма. Ако е имало нещо в Специализираната прокуратура, ние в момента правим ревизия на тези дела, тъй като получихме една огромна бройка. А що се отнася до президента Радев – знаете, че има едно решение на КС и там в момента няма какво да се направи, докато г-н Радев е държавен глава”, заяви още градският прокурор на София.

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че главният секретар е разпоредил пълна проверка за това дали има стари разследвания срещу лица от Президентството. МВР се е самосезирало във връзка с медийни публикации по темата. Изискани са данни от всички структури за евентуално подадени сигнали. Ще бъде събрана и оперативна информация.

„Няма да коментирам г-н „Магнитски“, посочи държавният глава Румен Радев от своя страна, запитан за медийни коментари на председателя на парламентарната група на ДПС за президентската институция. Радев подчерта, че опитомяването на лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ може би дава някакви надежди някому, че по същия начин могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи. „Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е, че подозират своите низости у другите„, напомни още президентът.

„Ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали“, заяви държавният глава в отговор на въпрос за оповестените питания на Делян Пеевски към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията. Президентът призова съответните компетентни органи да извадят цялата информация за сигнали и за дела „на трупчета“, ако има такива. Допълни, че няма да коментира слухове и манипулации, медии и сайтове, които се цитират едни-други без никаква фактология.

„Когато си говорим за корупция призовавам тези органи, да изкарат всички сигнали, преписки и дела за БТК, за „Булгартабак“, за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за „Дунарит“, „Емко“ и отравянето на Гебрев, за подставени лица – собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина, и за офшорки“, каза още Румен Радев и подчерта, че са останали страшно много въпроси, на които обществото очаква отговор. „Как да се борим с корупцията при това положение?“, допълни президентът.

„Цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието“, посочи още държавният глава в отговор на въпрос. По думите му е наивно да се мисли, че когато омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората. „Когато след взаимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото корупционно наследство и когато в момента има реални корупционни скандали, създаваш фалшиви такива на друго място“, допълни президентът Радев.

Още от първите дни, в които „Продължаваме промяната – Демократична България“ влязоха в политиката заедно, поставихме въпроса за това, че всички сигнали и слухове, стига да има достатъчно основания, трябва да бъдат разследвани. Това каза пред журналисти в Министерския съвет и премиерът Николай Денков в отговор на въпрос по темата.

По думите му тези разследвания трябва да приключат с краен резултат, а където има нарушения на закона – със съответните присъди. Така че от тази гледна точка аз лично и моите колеги винаги сме подкрепяли всеки един призив да бъдат разчистени всякакви такива съмнения, отбеляза той.

Не мога да разбера прибързания отговор на прокуратурата по това, което те са прочели – едно съобщение по медиите от мен, а аз още дори не съм си подал питанията. Това коментира в късния следобед на понеделник председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

„Аз ще пусна моите искания до час, но те как отговориха толкова бързо на едно съобщение от медиите, че нямат нищо за съветниците на президента? Щом толкова следят медиите, нека да ги проследят как от няколко години се говори за „пътя на Копринката“, за Сотир Ушев. Има много неща по темата в медиите, но никой не прави нищо“, заяви още Пеевски.

Искам институциите да започнат да работят, хората да получат правосъдие, отговори депутатът от ДПС на въпрос защо е станал изведнъж такъв критик на президента. И коментира думите на Румен Радев, че нещата които говори Пеевски са „манипулация и слухове“.

„Той как решава, като „Мистър Кеш“ ли? Като последна институция на държавата ли? Диктатурата му свърши и няма да се повтори. Единственото хубаво е, че го изкарах от уютния комфорт на кабинета му, той излезе и каза ще прави партия. Чакам го на терена. Ръкавицата е хвърлена, аз я приемам. Искаме битка на терен. Не може да стои на удобното кресло в президентския си кабинет и да се крие зад пълния си имунитет.“

„Днес разбрахме, че президентът ще прави партия, значи чакаме имунитетът му съвсем скоро да падне. Ако внимателно се прочете, в Конституцията си има процедура за сваляне на този имунитет. Нека прокуратурата да каже дали има данни срещу президента. Има много касиери, много кученца, които влачат плячка в тъмната институция„, добави още Делян Пеевски. много кученца, които влачат плячка в тъмната институция.

Относно думите на президента Радев, че трябва компетентните органи да дадат информация за казусите ББР, БТК, Булгартабак и др. Пеевски коментира, че се „радва по всичките казуси да се излее пълната информация“.

И добави за финал: „Страх имаше в очите на Радев, не в нас, от появата на нова политическа формация. Очаквам Радев си подаде оставката и да го видя на политическия терен да стане политически лидер. Да има достойнството да бъде такъв и да се срещнем на европейските избори. Това е достойно. Единственото недостойно ще бъде, ако тази партия е финансирана с мръсни пари от неговите служебни мандати.“

dariknews.bg