Разбира се, не всички храни се налага да бъдат съхранявани в хладилници и всички ние държим много от хранителните продукти по плотовете или в шкафовете вкъщи. Но има няколко вида храни, които задължително трябва да държите в хладилника си, дори и това да Ви изглежда малко странно. Прочетете кои са те и проверете дали стоят на правилното място във Вашия дом.
Горчица
В горчицата по принцип няма съставки, които да се развалят на по-висока температура. И все пак е добре да държите дижонската горчица и тази с хрян в хладилника, в противен случай те ще изгубят най-приятните си вкусови качества.
Кетчуп
Кетчупът от магазина също няма да се развали лесно, ако го съхранявате в шкафа. Но ако една бутилка кетчуп остане седмици наред отворена на топло, вероятно в нея ще се развият бактерии. Освен това е задължително да държите в хладилници органичния кетчуп и всички останали, в които няма консерванти.
Чист кленов сироп
Ако сте любители на сладостта на кленовия сироп, непременно го съхранявайте на студено. В него рядко се слагат консерванти и на стайна температура по повърхността му лесно се образува мухъл.
Соев сос
Соевият сос всъщност е подправка и като такава може да остане в шкафа или килера. Причината е, че в него се съдържа голямо количество натрий, който сам по себе си е консервант. И все пак, ако не сложите соса си в хладилника, неговият вкус ще се промени, особено ако остане отворен в продължение на няколко седмици.
Авокадо
По принцип плодовете може да се оставят извън хладилника, но авокадото има способността да продължава да зрее, когато е на топло. Така че ако сте си купили добре узряло авокадо, сложете го в чекмеджето за плодове на хладилника, за да не презрее бързо. Ако пък има нужда да стане още малко по-меко, може да го оставите в купата за плодове на масата, докато узрее достатъчно, след което да го преместите в хладилника.
Банан
Бананите имат същите качества като авокадото – продължават да зреят на топло и светло. Оставете зелените банани да станат жълти и сладки, след което ги дръжте в хладилника, ако не искате да презреят и почернеят прекалено бързо. Кората им може да покафенее дори и когато ги съхранявате на студено, но вкусът им ще остане приятен и сладък.
Брашно от ядки и пълнозърнесто брашно
Ако използвате брашна от ядки или пълнозърнести брашна, добре е след отваряне да ги държите в хладилници. Те се развалят много по-лесно от бялото брашно, ако не са на студено и тъмно място.
Сушени плодове
Сушените плодове имат ниско съдържание на вода и могат спокойно да издържат няколко месеца в шкафа. Но ако планирате да ги използвате наистина дълго време, съхранявайте ги в хладилник, за да удължите срока им на годност и да запазите вкуса им.
Пресни билки
Повечето зелени билки може да задържите свежи за няколко дни, като ги потопите във вода. Но ако искате да останат свежи за седмица или повече, най-добре ги съхранявайте в хладилника, в отделението за плодове. Правилният начин на съхранение е да ги измиете добре, да ги наредите върху влажна кърпа, да я навиете и след това да я сложите в найлон.
https://www.24chasa.bg/
Последни коментари