Задочно да бъда арестуван е точно толкова ефективно, колкото задочно да бъда отровен. Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви журналистът Христо Грозев във връзка със задочния арест, който руски съд му наложи по дело за незаконно пресичане на границата на Русия.

„За последен път бях в Русия през 2016 г. – повече от 10 години след напускането на радиобизнеса там. Всяка година ходех да изнасям лекции на руски журналисти и през 2016 г. при излизане от Русия ми беше сложен черен печат в паспорта. Тогава бях информиран, че не мога да се връщам повече там“, посочи Грозев.

По думите му постановения задочен арест от Русия дава обяснение и светлина и на причината, поради която е бил обявен за международно издирване миналата година, тъй като става въпрос за едно и също обвинение. Христо Грозев поясни, че е обвинен за това, че е помогнал на руски журналист да напусне страната през границата към Украйна. Той коментира, че би помогнал на всеки журналист във всеки авторитарен режим, който бъде обвинен или му бъдат отнети паспортите.

От представените в съда документи става ясно, че Русия е подала в началото на февруари иск за моя арест и в няколко други страни, каза Грозев. И допълни, че не знае в кои страни са подадени молби за екстрадиция, така че определено неговото пътуване по света ще бъде ограничено.

Попитан какво се опитват да постигнат руските служби с действията си, Грозев отговори, че обявяването му за чуждестранен агент и ареста, са за вътрешна политическа употреба, за да може „да се обезкуражат руските останали журналисти, които са в Русия, да цитират нашите разследвания“. За целия свят това е абсолютен абсурд и няма никакъв ефект извън Русия, смята той.

www.dnevnik.bg/