„Анималистът” – изложба с рисунки на Илия Петров

Култура

Поредната изложба в календара на галерия „Лоранъ“ представя рисунки на животни от Илия Петров (1903 – 1975).

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 29 май.

Познаваме живописеца като виртуоз в цялостното му пластично наследство и проникновен познавач на състоянията на човешкия характер в портрета, тематичната композиция, голото тяло и рисунката. Скиците в настоящата експозиция ни разкриват Илия Петров и като майстор на анималистичната рисунка.

Неотдавна, през 2017 година, в галерия Академия, като част от обща изложба с рисунки на художника, присъства подобен цикъл, а няколко години по-рано си спомняме изящната колекция на Художествената гимназия. „С нашите непоказвани рисунки може да се каже, че допълваме и разширяваме представата за един специфичен дял от творчеството на художника”, казват от галерия „Лоранъ“.

Етюдите са нахвърляни набързо, с чисто ескизен маниер, небрежни и разчупени. Създадени са като на шега и са непосредствено свидетелство за продължителния интерес на автора към света на животните.

В дипляна към изложбата, д-р Людмил Веселинов пише: „Тези рисунки не са просто ескизи, а сякаш завършени, одухотворени портрети на животни. Композициите са заредени със силно психологическо въздействие и показват един удивителен свят от живата природа.

Камерните творби представят Илия Петров, като виртуозен майстор на рисунката, който умело използва възможностите на графичните материали, категоричната линия на туша и молива, мекотата на кредата и сангина, и постига максимално силно съвпадение с нрава на животното“.

Сред героите са любимото куче на Илия Петров, голяма група представители на света на птиците, хищници, домашни любимци и примати.

Спонтанните етюди носят своеобразна виталност и са правени през 40-те, 50-те и 60-те години на ХХ в.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password