Мария Габриел: Не мога да лиша България от глас, моментът е важен

Политика

Предстоят много важни решения – от бюджета, Шенген, Еврозоната, механизмът за сътрудничество. Не смятам, че България в този момент трябва да остане без глас. Това заяви пред Нова телевизия Мария Габриел.

В понеделник настоящият еврокомисар по цифрова икономика и водач на листата на ГЕРБ за евровота, избрана за депутат в Европейския парламент на изборите на 26 май, Мария Габриел съобщи, че няма да влиза в ЕП, за да остане еврокомисар. Така евродепутат става Лиляна Павлова, която е седма в листата на ГЕРБ.

Според регламентите настоящата ЕК съществува до 31 октомври. Новата комисия трябва да бъде гласувана в Страсбург, така че да започне работа на 1 ноември. Според Мария Габриел този процес може да се забави заради големия брой партии, които влизат в новия ЕП. „Важно е следващият Европарламент да започне да функционира максимално бързо, за да се одобрят бюджетите и да не се получи вакуум”, каза тя.

Иска ми се България да се пребори за силен ресор в следващата Европейска комисия, който носи ползи и за нашата страна, и за Европа, заяви Мария Габриел.

Запитана защо смята, че отново може да бъде избрана за еврокомисар, тя каза: „Аз дадох облик на ресор, който почти не съществуваше допреди две години. Срещам много голямо уважение от страна и на колегите, и на кандидатите за председател на ЕК”.

Тя коментира и оттеглянето на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ. „Трябва работа, смирение и постоянна връзка с хората. Виждаме желанието на председателя ГЕРБ г-н Бойко Борисов партията да бъде жив организъм, който се развива”, каза Габриел. И подчерта, че управляващите са си направили необходимите изводи и си дават сметка за допуснатите грешки. „Хората прощават само веднъж”, категорична бе Габриел. /БГНЕС

/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password