Меркел: Няма коалиционна нестабилност, правителството продължава да работи

Политика
Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че кризата, която задушава нейния младши коалиционен партньор ГСДП, няма да отвлече вниманието на правителството от неговата работа, въпреки възникналите въпроси за това колко дълго крехкото партньорство може да издържи.
Лявоцентристката социалдемократическа партия (ГСДП) потъна в хаос, след като нейният лидер Андреа Налес заяви изненадващо в неделя, че се отказва от всички постове в партията си след евроизборите, състояли се седмица по-рано.
Докато СДПБ се бори за нов лидер, оглавяващата Християндемократическата партия Меркел призна, че лявоцентристкият коалиционен партньор може да реши въпроса дали Германия ще излезе на избори преди края на изборния мандат през 2021 година.
“Ние сме готови да поддържаме тази коалиция. Как се държи ГСДП, това е нейно решение,” каза Анегрет Крамп-Каренбауер пред журналисти.
Тя предупреди обаче, че предвид международните предизвикателства, би било “всичко друго, но не и продуктивно, ако Германия навлезе в правителствена криза или отиде към продължителна предизборна кампания”.
На отделна пресконференция Меркел отхвърли спекулациите, че коалицията й се разпада.
Твърдейки, че “не вижда сигнал за нестабилност”, Меркел заяви: “В момента виждам само, че ГСПД е достигнала до конкретни решения, които не мога да кажа, че ще ни попречат да работим.” /БГНЕС
/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password