Полиция нахлу в дома на австралийска журналистка, оповестила таен правителствен план

Политика
Австралийската полиция нахлу в дома на видна журналистка, която съобщава за тайно намерение на правителството да шпионира австралийски граждани.
Австралийската федерална полиция съобщи, че нападението е извършено рано сутринта в предградие на федералната столица Канбера, като част от “разследване на предполагаемото неразрешено разкриване на информация, касаеща националната сигурност”.
“Полицията твърди, че неразрешеното разкриване на тези специфични документи подкопава националната сигурност на Австралия”, се казва в изявление, като се добавя, че по време на операцията никой не е бил арестуван, информира АФП.
„News Corp“, контролираната от Рупърт Мърдок новинарска организация, потвърди, че нападението е насочено срещу Аника Сметхърст, политически редактор на неделните вестници на групата, наричайки акцията на полицията “скандална”.
През април 2018 г. Сметхърст съобщи, че министерствата на вътрешните работи и отбраната в консервативното федерално правителство са изготвили план за предоставяне на нови правомощия на Австралийската дирекция за сигнализиране (ASD) за таен достъп до имейли, банкови сметки и текстови съобщения на австралийски граждани.
Съгласно действащото законодателство само австралийската федерална полиция и австралийската разузнавателна агенция – местната шпионска агенция – имат тази власт.
ASD, австралийският еквивалент на Агенцията за национална сигурност на САЩ, е натоварена с противодействие на чуждестранни заплахи.
Докладът на Сметхърст включва копия на писма между висши служители в областта на вътрешните работи и отбраната, в които се очертава планът, който ще позволи на ASD „проактивно и тайно да премахва“ вътрешните заплахи чрез „хакване в критична инфраструктура“.
По онова време правителството отказа да коментира изтеклите документи и според сведенията планът бе премахнат от тогавашния умерен премиер Малкълм Търнбул – който бе свален от партийния преврат през август от по-твърди консерватори.
Неговият наследник като министър-председател Скот Морисън предприе поредица законови мерки, включително противоречив закон, принуждаващ телекомуникационните и технологичните фирми да наблюдават криптирани комуникации между заподозрени терористи или други престъпници.
Днешните събития се случват само седмици след като правителството на Морисън неочаквано бе преизбрано.
В своето изявление „News Corp“, най-голямата вестникарска група в Австралия, нарече нападението “опасен акт на сплашване за онези, които се ангажират да разказват неудобни истини”.
“Това, което е станало тази сутрин, изпраща ясни и опасни сигнали на журналисти и редакционни бюра в Австралия“, се казва в изявлението на корпорацията. /БГНЕС
/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password