Зоран Заев на среща с Юнкер в Брюксел за отваряне на преговорите за членство

Политика
Премиерът Зоран Заев пристига на двудневно посещение в Брюксел днес, за да се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, комисар Йоханес Хан и подпредседателя на ЕК Федерика Могерини, предаде МИА.
Заев и Юнкер ще обсъдят последния доклад на Европейската комисия за Северна Македония, който препоръчва незабавно и безусловно отваряне на преговорите за членство в ЕС. Те ще обсъдят и предстоящата среща на външните министри на ЕС, на която трябва да се вземе окончателно решение за започване на преговорите.
Македонската страна ще изисква от Юнкер недвусмислена подкрепа и съдействие за получаване на дата за преговори през юни или юли. Правителството на Северна Македония вярва, че е важно страната да стартира процеса възможно най-скоро, в идеалния случай заедно с Албания, но ако това не е възможно, македонската страна смята, че страната не трябва да бъде заложник на груповия подход на ЕС.
Правителствената делегация ще вземе участие на прием, организиран от мисията на Северна Македония в ЕС с македонски емигранти, внедрени в европейски и белгийски институции и организации.
Утре министър-председателят Зоран Заев ще участва в конференция, организирана от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), посветена на реформите и европейската интеграция, заедно с министър Кочо Ангушев.
В правителствената делегация участват и вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, както и министрите на отбраната Радмила Шекеринска, външният министър Никола Димитров и финансовият министър Драган Тевдовски. /БГНЕС
/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password