75 години от десанта в Нормандия

Избор на редактора

Президент Доналд Тръмп ще се присъедини към кралица Елизабет Втора в Портсмут, където заедно с още 15 световни лидери и над 300 ветерани ще отбележат 75-та годишнина от Десанта в Нормандия, съобщава Би Би Си.

Британският премиер Тереза Мей по-късно днес ще посрещне 15-те държавни и правителствени ръководители на страните , включили се в най-мащабната сухопътна, въздушна и морска операция в история, сложила край на Втората световна война.

Страните, участвали в десанта в Нормандия подписаха обща декларация по повод на събитието, в което обещаха, че“невъобразимият ужас“ от Втората световна война няма да се повтори. В документа наречен „Прокламацията за десанта в Нормадия“, се посочва, че 16-те лидери, поставили подписа си под нея, се ангажират да работят заедно за „разрешаването на международните конфликти по мирен път“.

Портсмут е основната отправна точка на най-мащабната военна операция в историята, когато около 156 000 американски, канадски и други военни сили на съюзниците се отправят към бреговете на Северна Франция.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password