Артуро де Хоя: Масоните градят общество

Горещо

„Дали масоните правят добрина за обществото? В свободното зидарство ние градим общество. Когато някой се опитва да засегне масонството, аз го питам какво вижда, че правят масоните. Те подпомагат обществото. Масоните градят общество”. Това заяви Артуро де Хоя – историк на Шотландската ложа на фримасоните (Scottish Rite Freemasonry), предаде репортер на БГНЕС.

В литературен клуб “Перото” Хоя представи книгата на Албърт Пайк „Преддверието и средния кат: Книга на ложата“, която съхранява една уникална версия на първите три степени от Шотландския обред. В отличие на други ритуали на Древния и приет Шотландски обред този не е предназначен за посвещаване, т.е. за „правене“ на масони, а по-скоро за онагледяване и изучаване на философските основи.

Предговорът на книгата е написан от Иван Сариев – стар майстор на Ложа „Светлина“, Стар велик майстор на ОВЛБ и Суверенен Велик командир на Върховния съвет.

„По света можем да намерим най-различни видове и начини на изповядване на масонството, но това, което е съществено, е, че именно в тези три степени се поставят истинските основи и връзки, които съществуват между братята и братството“, разказа Артуро де Хоя.

Албърт Пайк, бидейки Върховен командир на Южната юрисдикция от 1859 до смъртта си през 1891 година, пише първите три степени, поместени в книгата. „Впоследствие Пайк прави ревизия на ритуалите от 4 до 32 степен. „Той е разбрал, че е необходимо да бъдат поставени основите на системата. Тази книга е била издадена като инструкция, а не като реален документ, по който да работят ложите“, допълни де Хоя.

 

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password