Германия планира да забрани конверсионните терапии

Политика

Германският здравен министър Йен Спан заяви, че планира да предложи закон тази година, който да забрани така наречените конверсионни терапии, които имат за цел да направят хомосексуалните хетеросексуални.

„Моята позиция е ясна – хомосексуалността не е болест, за това не трябва и да се лекува”, каза той в Берлин по време на пресконференция. „Много бих искал да внеса тази година закон, който да бъде представен пред парламента”, допълни Спан.

Някои медицински експерти смятат, че психологичните или духовни интервенции могат да променят сексуалната ориентация на човек, тези практики са псевдонаучни, не ефективни и често вредни. Повечето от тях включват терапия електрошок докато на пациента му се показват изображения на хомосексуален акт, някои от тях включват и инжекции с тестостерон. В Германия има около 1 000 случая на година за „пренаучаване” на хомосексуалността от членове на семействата, терапевти, молитви и дори екзорсизъм.

Миналата година Европейският парламент прие незадължителен текст, в който се призовават страните-членки на ЕС да забранят подобни терапии. Към момента само Малта и няколко испански региона са го направили.

 

/АФП /

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password