Валентин Георгиев: Нелегалните IPTV операторите са истинската причина за проблемите с платената телевизия

Политика

Нелегалните IPTV операторите са истинската причина за проблемите в телекомуникационния сектор, особено в частта, засягаща „платената телевизия“. Това обяви на пресконференция изпълнителният директор на Националното сдружение на кабелни оператори „Клуб 2000“ Валентин Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

Георгиев обяви, че 10% от сектора се пада на нелегалните IPTV операторите и добави, че всеки може на цена под 10 лв. на месец да гледа хиляди програми. От своя страна въпросните доставчици не плащат авторски права и работят в т.нар. “черен сектор”. Георгиев разкри, че устройства с програмирани канали могат да се закупят свободно в интернет.

„Не може срещу 100 лева да получиш над 1000 неограничени във времето програми. Тук вече няма никакви правила, няма авторски права. Това са модерните технологии, те навлизат с пълна сила и трябва превантивно да се мисли“, обясни той и каза, че домакинствата, които използват този вариант нямат договор с доставчика, а просто включват устройството към мрежата и телевизора си и гледат безплатно програми.

Изпълнителният директор на „Клуб 2000“, който представлява 23 кабелни оператори, припомни, че е в началото на миналата година при акция на Интерпол с участието на службите на Кипър, Гърция, България и Холандия, е бил разбит най-големият пиратски IPTV оператор в Европа, който е осигурявал телевизия на повече от 500 000 абонати. Главните сървъри са се намирали на територията на България, в Петрич и са собственост на компанията „Мегабайт Интернет“ на гръцкия гражданин Самарас Христос.

По време на пресконференцията адвокатът по медийно право Емил Василев заяви, че сдружение Терапро продължава незаконно да си сътрудничи с ГДБОП, въпреки решението на Върховния административен съд, с което се разпореди то да бъде преустановено.
Адвокатът изнесе информация, че „Терапро“ е изпратило писмо до директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов с молба службата да провери списък с кабелни оператори, които според тях нарушават авторските права.

И молят да бъдат предприети действия срещу кабелните оператори. Въпросът е на какво основание това се случва? Кой дава право на „Терапро“ да прави списъци с кабелни оператори, които да ги обвиняват“, заяви Василев и подчерта, че преди дни е станало ясно, че „Терапро“ използва име, върху което няма права.

Василев каза, че такъв списък е изпратен и до НАП, където са посочени фирми, които са членове на браншовите организации на кабелните оператори. Според него усилията на „Терапро“ е да бъдат изтикани кабелните оператори, на чието място да дойдат незаконните IPTV боксове.

„Преди няколко седмици, служители на ГДБОП влязоха в офиси на наши членове в Сандански и Гоце Делчев, представяйки се за потенциални клиенти. Подали сме жалба до директора на ГДБОП на 17 май. До момента нямаме отговор“, добави още адвокатът и призова да бъде спряна репресията срещу кабелните оператори.

 

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password