Американска агенция иска оставката на Келиан Конуей

Политика

Американската агенция за надзор на правителството (АНП) заяви, че помощникът в Белия дом Келиан Конуей трябва да бъде уволнена за участие в забранени политически дейности по време на службата си.

Според АНП Конуей е нарушила приет през 1939 г. закон, който забранява на федералните служители да провеждат кампании за кандидати, докато са на работа.
Агенцията цитира “многобройни случаи”, в които Конуей е нарушила закона, наричайки я “повтарящ стореното нарушител”.

Белият дом отхвърли съвета като “дълбоко погрешен” и “безпрецедентен”.
Твърденията произтичат от изявленията на Конуей по телевизията по време на специалните избори в Алабама през 2017 г., в които тя се застъпва за и срещу определени индивидуални кандидати.

Президентът, вицепрезидентът и някои други високопоставени служители не са обвързани със закона от 1939 година.

В изявление, обявяващо препоръката, АНП заяви, че нарушенията на Конуей  “ако бъдат оставени ненаказани, ще изпратят съобщение до всички федерални служители, че не е необходимо да спазват ограниченията на закона. По този начин нейните действия подкопават фундамента на нашата демократична система – върховенството на закона”.

От президента Доналд Тръмп зависи дали да се съобрази с препоръката и да уволни бившия си ръководител на кампанията от 2016 г.

Белият дом се втурна да защитава Конуей, наричайки действията на специалната институция нарушение на правата на Конуей за свобода на словото.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password