Изложбата „Обиколка на света за 270 дни”: Емоционален разказ за война, човешки съдби и едно дете

Култура

Изложбата „Обиколка на света за 270 дни” разказва историята на едно еврейско семейство, което през 1941 г. решава да емигрира от България в Аржентина. Когато семейството се отправя на дългото пътуване от София през Варна, Истанбул, Багдад, Басра, Карачи, Бомбай, Шанхай, Хонконг, Хонолулу, Сан Франциско, Чикаго, Ню Йорк до Буенос Айрес аржентинската художничка Стела Сиди е едва 3-годишна. Години, след като се установяват там Сиди открива дневника на майка си, в която тя детайлно е описала пътуването. Художникът решава да визуализира записаните на майка си, откъдето се ражда изложбата.

Мила Старейшинска-Ангелова от Националния дарителски фонд „13 века България” каза за БГНЕС, че изложбата включва 30 творби на Сиди и е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, която присъства на откриването. Сред официалните гости беше и посланикът на Аржентина у нас Н.Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба.

Интересното тук е, че изложбата е резултат на едно запитване на българската държава преди няколко години за съдбата на българската диаспора в Аржентина. На организирано събитие, на което всеки е поканен да донесе семейна реликва. По този повод Стела Сиди отваря куфарите на майка си и се оказва, че майка й е записала всички тези 270 дни в дневник. Тя превежда този дневник и успява да възстанови част от спомените си. В тази изложба е представен нейният творчески разказ за тези 270 дни, които са повратни в нейния живот“, обясни експертът по програми и проекти в НДФ „13 века България“.

Изложбата е разделена в три части – „Обиколката“, „Книга на художника“ и „Дигитални интервенции“.
Едната серия е пряка визуализация на дневника на майка й, втората е нейното творческо виждане и пренасянето на спомена от архивни снимки и третата е своеобразен поклон пред майка й“, разясни Ангелова и разкри, че единственото, за което художничката съжалява е, че не говори езикът на страната, в която е родена.

По време на откриването на изложбата беше представен и филмът „Обиколка на света за 270 дни. От България до Аржентина“, в който самата Стела Сиди, чете дневника на майка си, преведен от френски на испански. Специално за изложбата у нас, той е дублиран на български език. Той е един емоционален разказ за войната, човешките съдби и едно три годишно момиче, което обикаля света, с различен вид транспорт, за 270 дни.

На събитието беше представена и книгата „Лекар“ от д-р Хорхе Мичофф, в която той разказва за своята работа като селски лекар в Чако и преживелиците, свързани с професията му.

„Книгата е издадена от Държавна агенция за българите в чужбина и нейният повод, отново е тази връзка с българи, които са живели и работели в Аржентина. Първото издание е от 1990 г. Ние я имаме чрез неговите наследници и е преведена на български“, заяви още тя.

Изложбата “Обиколка на света за 270 дни” може да бъде видяна до края на месец юли в зала „Проф. Васил Геров“ в Националния дарителски фонд „13 века България“.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password