Протестиращи: Искаме вето на Закона за Черноморското крайбрежие

Горещо

Трети ден граждани протестират пред сградата на Народното събрание срещу бетонирането на родното Черноморие, предаде репортер на БГНЕС.

Днес парламентът одобри поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, според които палатки, кемпери и каравани могат да се разполагат само в изрично определени зони. Забранява се също така разполагането на плажни принадлежности върху пясъчните дюни.

„Половината от дюните останаха без защита. Остава нерешен проблемът с огромното количество частни дюни и плажове, които са приватизирани и няма никакви наказания за строителство. Затова ще поискаме президентът Румен Радев да наложи вето върху приетите от депутатите по-рано днес промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие”, каза Тома Белев, който е сред протестиращите.

За нас е важно дюните да са опазени. 12 години депутатите не правят нищо по този въпрос”, заяви Белев и добави, че ще поискат от Европейската комисия да провокира дело срещу България за разрешеното унищожаване на черноморските дюни.

Сред недоволните са и кметът на район „Средец“ Мария Ачкова, общинският съветник Марта Георгиева, и музикантът Васил Гюров, който беше кандидат за евродепутат на последните избори.

Този закон се гласува не в интерес на обществото, а се гласува в интерес на няколко човека, които искат да си разчистят пътя към застрояване на нашето крайбрежие. За пореден път се видя, че нищо не се прави за опазване на плажовете и дюните, а единствено се приемат текстове, които целят да изгонят малкото останали хора, които държат на българското Черноморие да ги изгонят на други места“, каза Гюров и подчерта, че гласувалите депутати не са били запознати с текстовете на вносителя.

Гюров подчерта, че от години къмпинги у нас няма, а има вилни селища, които са осени със строежи.

Ще продължаваме да се борим въпреки системата и трудностите, които ни се създават. Вярваме, че все още има надежда и, че държавата е наша и би трябвало да си я върнем“, добави още той и поясни, че основното им искане е преди да се въвеждат каквито и да било забрани, трябва да се създадат условия за почивка с палатки и каравани на хората, които сега могат да отидат единствено в Гърция, Турция и на други места в Европа.

Протестът беше подкрепен и от хора, дошли с кемпери. Те направиха няколко обиколки на централната градска част. Очаква се недоволството да продължи и в следващите дни.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password