Социалистите искат да свалят Илир Мета, но ще успеят ли?

Политика

Парламентарната група на управляващата албанска Социалистическа партия събра необходимия брой подписи на депутатите и започва процеса на уволнение на президента на Албания Илир Мета.

Партийни източници съобщиха, че 55 депутати или 20 повече от това, което се изисква от процедурния правилник за уволнение на държавния глава, са поставили подписите си върху искането. Искането ще бъде депозирано днес в парламента.

Освен депутатите от социалистите, сред подписалите предложението има и представители на Демократическата партия и Социалистическото движение за интеграция, които отхвърлиха исканията на техните партии да се оттеглят от парламента.

Вчера албанският парламент със 100 гласа “за”, от които 25 от депутатите от опозицията, прие резолюция, отхвърляща решението на президента Мета да отложи местните избори и го оцени като акт, който нарушава конституцията. Приемането на този документ бе оценено като първа стъпка към уволнението на държавния глава.

Необходими са 94 гласа, за да бъде свален Мета от президентския пост. Приемането на резолюцията със 100 гласа показва, че албанският премиер Еди Рама има необходимия брой гласове за свалянето на Мета, който точно с неговите усилия стана президент на държавата преди две години.

Президентът на Албания се избира от законодателната власт. Все пак ако парламентът одобри уволнението на Мета, решението дали то ще бъде отхвърлено или не, трябва да бъде потвърдено от Конституционния съд на Албания. Тук се стига до задънена улица, тъй като тази най-висока съдебна инстанция в Албания не функционира от повече от година. В Конституционния съд в момента има само един съдия, чийто мандат е изтекъл. Останалите осем бяха уволнени, тъй като не можаха да обяснат произхода на своите имоти.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password