76 евродепутати искат Испания да не спира каталунските сепаратисти за Европарламента

Политика

76 евродепутати поискаха от ръководството на Европейския парламент да защити трима каталунски сепаратисти, изпрани за евродепутати на вота в края на май.

Испания блокира получаването на акредитациите на тримата каталунци, което не им дава възможност да заемат постовете си на евродепутати и да се възползват от имунитета, който носят те, пише Евронюз.

Единият от избраните в Европарламента каталунски сепаратисти е Ориол Жункерас, който в момента е в арест в Мадрид, докато върви голямото дело за държавна измяна срещу политици, опитали да организират референдум за независимост на Каталуния.

Другите двама са бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и Тони Комин, които избягаха в чужбина, за да не бъдат арестувани.

Те не могат да отидат в Мадрид, за да получат акредитациите си като евродепутати, защото в Испания ще бъдат задържани.

В писмото, под което стоят подписите на 76 депутати от различни партии в Европарламента се казва: “Очевидно е, че има намерения да бъдат възпрепятствани тези народни представители да получат правата и свободите, предвидени за всеки евродепутат, като същевременно се избягва дебат в Европейския парламент, който може да постави под въпрос съдебното дело срещу каталунски политици и обществени фигури.”

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password