ЕС може да замрази преговорите за митнически съюз с Турция

Политика

Правителствата на Европейския съюз ще повторят осъждането на “продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие” според проектокомюнике, което ще бъде публикувано във вторник, предаде агенция Блумбърг.

Според същия документ правителствата на ЕС ще посочат, че преговорите за членство на Турция в ЕС са спрели, като се добавя, че “не се предвижда по-нататъшна работа за модернизиране на митническия съюз ЕС-Турция.”

Гръцкият външен министър Йоргос Катругалос бе в Брюксел в понеделник, за да присъства на Съвета по външни работи, където се очаква да проведе серия от срещи с европейските си колеги. В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара няма да се откаже от проучванията в областта на енергетиката около Кипър, въпреки призивите на южноевропейските лидери.

“Продължаваме и ще продължим да търсим в тези области, които са наши”, каза Ердоган. „ Някой е дал заповед. Те очевидно ще арестуват персонала на нашите лодки. Ако го направите, ще понесете тежки последствия“, предупреди турският президент.

Неговите коментари бяха направени след като Никозия издаде заповеди за арест срещу компании, ръководители на компании и екипажи, които участват в операциите в изключителната икономическа зона на острова без изричното или косвено съгласие на правителството на Република Кипър.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password