Новият изтребител на Европа ще влезе в употреба до 2040 година

Горещо

Новият изтребител на Европа ще бъде завършен и въведен на въоръжение до 2040 година, пише Дойче Веле.

Германия, Франция и Испания представиха проекта на голямото авиошоу на летище Бурже край Париж, в присъствието на френския президент Еманюел Макрон. Рамките на сделката са договорени от министрите на отбраната на трите държави. Освен изтребител от следващо поколение, тя включва разработката на дронове и сателити за армията.

Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен нарече 17 юни “голям ден за европейския съюз за отбрана.”

Сделката е наречена Бойна въздушна система на бъдещето (FCAS). Германия и Франция ще инвестират първоначалните 4 милиарда евро, които са необходими до 2025 г.
Досега няма други европейски държави, които са се ангажирали с проекта за нов, модерен изтребител, въпреки окуражителните подканяния на администрацията на Макрон.

Според разпространените предварителни планове, новият самолет ще бъде подпомаган от електрически системи, което ще го направи по-безшумен. Освен това ще намали отделяната топлина, което трябва да го превърне в по-трудна за засичане мишена.

Новият изтребител трябва да замени сегашните машини на въоръжение във Франция и Германия, самолетите Рафал и Юрофайтър.

Проектът FCAS не е единодушно приет. Опозиционната германска партия Линке го нарече “лиценз за печатане на пари за производителите на оръжие.”

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password