Радев: Гледаме на Германия като на приятел, важен партньор и съюзник

Политика

Ние гледаме на Федерална република Германия като на приятел, важен партньор и съюзник. Това каза президентът Румен Радев, който удостои с орден “Стара планина” първа степен посланика на Федерална република Германия Херберт Салбер, предаде репортер на БГНЕС.

Най-високото държавно отличие се връчва за изключителни заслуги за укрепването и развитието на българо-германските отношения.

Румен Радев отбеляза, че това отличие е поредното потвърждение за стратегическия характер на българо-германските отношения.

„Преди 140 години нашите страни поставиха началото на своите дипломатически отношения. Този юбилей е повод да отбележим значимостта на двустранните връзки и приятелството между нашите страни и народи, както и приносът на много поколения дипломати, политици, предприемачи, инженери, учени, дейци на изкуството и културата, както и обикновени граждани, благодарение на които днес се радваме на отлични отношения между нашите страни и народи, основани на партньорство и приятелство”, каза президентът.

Президентът изрази надежда, че престоят на посланика в България да му е донесъл и професионално и лично удовлетворение. „Убеден съм, че във Ваше лице България има още един приятел, който ще продължи да се връща и да преоткрива нашата страна, и е винаги добре дошъл сред приятели”, каза Румен Радев.

„За мен е дълбока чест да мога да бъда награден с орден „Стара планина” в края на мандата си тук в България. България е наш доверен приятел, партньор и съюзник в ЕС”, заяви Херберт Салбер. Той изказа благодарността си за удостоената чест.

„И бих искал да изразя своята дълбока благодарност на Вас, г-н президент, и на Република България с благодарност за щастливото време, което прекарахме тук. За съжаление едва две години, но мога да Ви уверя, че ще остана приятел на България”, каза още Салбер, който след София напуска германската дипломатическа служба.

/БГНЕС /

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password