Среща на мексиканския и салвадорския президент на границата с Мексико за мигрантите

Политика

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че ще се срещне със салвадорския си колега Наиб Букеле тази седмица по южната граница на Мексико на фона на криза, свързана с миграцията от Централна Америка към САЩ. Лопес Обрадор, чието правителство е под натиска на Вашингтон, за да намали вълната от нелегални мигранти, заяви, че ще се срещне с Букела в четвъртък на обяд (17:00 централно гринуичко време) в Тапачула, в южната част на Чиапас – входната точка за много от централноамериканците до Съединените щати.

“След като беше избран (през февруари), той ме посети тук (в Мексико сити) и говорихме за сътрудничество в областта на икономическото развитие“, каза Лопес Обрадор на пресконференция.

Ел Салвадор, заедно с Хондурас и Гватемала, е част от “Северния триъгълник” на Централна Америка – източникът на повечето мигранти, които бягат от насилие и бедност и пристигат на американско-мексиканската граница.

Американските власти задържаха 144 000 имигранти на границата през май, което е с 32% повече от април и 278% от май 2018 г. Общият брой включва 89 000 мигранти, пътуващи в семейства. Президентът Доналд Тръмп предприе натиск върху Мексико, за да намали потока от мигранти, използвайки заплахата от мита, за да накара правителството да действа.

По-рано този месец Мексико се съгласи да разположи 6 000 национални гвардейци, за да подсили южната си граница. Но Лопес Обрадор, на 65 г., настоява, че укрепването на границите не може да бъде единственото решение и настоява САЩ да финансират проекти за икономическо развитие в Централна Америка.

Лопес Обрадор, който встъпи в длъжност през декември, нарече Букеле “млад, интелигентен, прогресивен, много добър човек”.

/АФП/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password