Турция ще получи руските ракетни комплекси С-400 в началото на юли

Политика

Турция ще получи руските системи за противоракетна отбрана много скоро, вероятно още през първата половина на юли, е заявил турският президент Реджеп Ердоган в Анкара. Изявлението му идва само дни след кратък разговор между него и руския президент Владимир Путин в Душанбе преди началото на Конференцията на азиатските лидери за мир, сигурност и стабилност в Азия.

Ердоган многократно е заявявал, че Турция няма да даде заден от сделката за руските С-400. В отговор, Вашингтон обяви, че те са несъвместими с военното оборудване на НАТО и подчерта, че руските противоракетни системи са заплаха за изтребителите F-35. САЩ заплашиха да наложат санкции на Турция и да изхвърлят Анкара от програмата за изтребителите в случай, че турското правителство не се откаже от сделката за С-400.

Анкара обаче настоява, че закупуването на системите е нейно суверенно право и подчертава, че те не са свързани със сигурността на Алианса, САЩ или F-35 по никакъв начин, а решението за закупуването „не е насочено срещу трета страна“.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password