Хеми Перес: В книгата си „Няма място за малки мечти“ Шимон Перес остава своя завет към бъдещите лидери

Култура

В книгата си „Няма място за малки мечти“ деветият президент на Израел Шимон Перес иска да ни каже, че трябва да продължаваме да мечтаем, но да не оставаме само при мечтите, а да пристъпим към тяхното изпълнение и те да са достатъчно големи. Книгата е послание към млади и стари, лидери и обикновени хора, затова ние я превеждаме на много езици“. Това каза синът на покойния вече Шимон Перес Хеми Перес при представянето на книгата му в София, предаде репортер на БГНЕС.

На откриването присъстваха министри, дипломати, бивши политици и общественици, които разказаха за срещите си с президента на Израел и затова как държавата се е променяла през годините. Сред официалните гости беше зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк, зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, посланикът на Израел у нас Н. Пр. Ирит, ексвъншният ни министър Соломон Паси, и много други.

“Няма място за малки мечти” проследява събития, протекли в няколко десетилетия, но основната роля на книгата е да разкаже не как са се случили нещата, а защо.

Баща ми написа 20 книги, тази е последната. Той започна да я пише през 2016 г. и я завърши няколко седмици преди да почине. За пръв път чрез тази книга написа и нещо за себе си и своето пътуване, което продължи 93 години. Това не е само автобиография, не е само мемоар или книга за миналото. Баща ми се опита да опише този вид лидерство от гледна точка на своя опит, който е нужен за бъдещето на света, и по който трябва да поемат бъдещите лидери“, разкри замисълът, който баща му е заложил в написването на книгата.

В своя последен проект лауреатът на Нобелова награда Перес споделя своите мисли за това как се вземат решения през призмата на огромния си опит и предизвикателствата, през които е преминал. В този разказ той споделя със света шестте най-важни решения в неговия живот, включително за ролята си за създаването на Израел като ядрена сила, както и за усилията му да превърне една бедна държава в държава на иновациите.

В страниците на книгата си президентът дава съвети към бъдещите лидери: „Първият съвет, който той отправи към лидерите на бъдещето, е, че ние сме толкова големи, колкото каузата, на която служим. Това са каузи, но това са и мечти, и първата от тях в неговия живот беше основаването на държавата Израел. Втората негова мечта и стремеж беше да се гарантира съществуването на Израел в бъдещето. Третото нещо бе осигуряването на мир между нас и нашите съседи“, заяви още Хеми Перес и добави, че новите лидери трябва да оставят миналото зад гърба си и да се придвижат към една нова епоха.

В новата епоха нашите сила и икономика няма да идват от Земята, а от силата на нашия интелект. За пръв път в историята имаме възможността да бъдем велики, но не за сметка на някой друг. Ако нямаме вода в нашата земя, може да взимаме вода от морето, да я обезсоляваме и да я използваме за пиене. Ако нямаме енергия, може да я вземем от слънцето с помощта на новите технологии“, обясни още той и подчерта, че днес можем да бъдем силни без да убиваме и без да са нужни кръвопролития.

В това наше пътуване ние захвърляме меча и сядаме зад компютъра. Компютрите също могат да убиват, но те могат да направят и нашия живот по-дълъг“, категоричен е Хеми Перес, който се занимава с инициативи и дейности в областта на мира и иновациите.

В края на книгата си Шимон Перес написва епилог, в който си взима сбогом със света. „В него казва, че са му били дадени 2.5 млрд. секунди и аз реших да не губя нито една от тях в своите усилия да оставя някакъв белег в света“, каза в заключение той.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password