“Празници на изкуството” във Врабево: Провокация и традиция

Горещо

Произведения на изкуството, изложени в дворове на къщи, които от своя страна напомнят за времената на старите българи, с картини и скулптори, разположени в сайванти и някогашни плевни, това среща посетителят на „Празниците на изкуството” в село Врабево.

Станалите традиция изложби в китното село близо до Троян се провеждат вече 8 години. Основната идея на празниците е да показват изкуството в нетрадиционни пространства извън галериите, предаде репортер на БГНЕС.

Организатори на “Празници на изкуството” във Врабево са семействата на: Аксиния Джурова и Георги Христов, Владимир Игнатовски и Силвия Кавданска и Хирофуми Аджичи и Зорница Китинска.

“Привърженик съм на идеята, че мисията на изкуството е да одухотворява, да повдига емоционално хората, а не обратното – изкуството да се приспособява към масата”, каза пред БГНЕС изкуствоведката Аксиния Джурова. Тя споделя още, че винаги е била привърженик и на това изкуството да се показва не само в столицата и в галериите из страната, а и сред природата. Разказва, че в района не са единствените с подобни инициативи. „Опитваме се да направим мрежа от наши приятели и художници от цялата страна и извън нея, които представят изкуството си с провокация спрямо традицията. Това е провокация не само за тях, а и за мен – да извадиш едно кавалетно изкуство извън неговата галерийна среда, е голямо предизвикателство. Не че няма прецеденти преди това… Много интересен е контактът с тези, които идват на нашите изложби. Например, местните чакат с нетърпение всяка поредна изложба”.

Началото на празниците е преди 8 години. Аксиния Джурова разкри и как се е родила идеята. Всичко започва като на шега първо с изложба на местния скулптор Иван Янев.

„Великолепен скулптор, който така извайва своите пластики, сякаш буквално открадва от природния пейзаж в зависимост от светлината и от съответния сезон. Започнахме с него и с изложба на японски кимона. Събрахме селото, жените направиха баници, помогнаха ни – кметство, съседи, приятели – въобще цялото село беше много вдъхновено”, каза Джурова.

Идеята е вдъхновена от двама творци, а за изминалите 8 години те стават 38. На празниците на изкуството тук тази година са представени над 120 работи на поканените художници.

„Започнахме с автори от региона – от съседните села и от Троян, но с течение на времето разгърнахме идеята и в последните години участват художници, скулптори и керамици от цялата страна, както и от Германия, Сърбия, Австрия, Италия, Холандия”, разказа още Аксиния Джурова и призна, че събитието започнало да се разраства по начин, който не са очаквали.

От 2012 до 2018 г. в село Врабево в галерия „Дворът” са показани творби на 28 художници и скулптори. През 2019 г. изложбата е сборна, включва 38 творци и самостоятелна изложба на Альоша Кафеджийски. Акцент на неговата експозиция е „Окованият ангел”.

„Човешката лошотия е нещо страшно. Тя понякога е толкова голяма, че може да си позволи да окове и ангела”, така еднозначно разкри Кафеджийски защо е оковал ангела. Скулпторът допълни, че доброто и злото вървят ръка за ръка, в определени случаи злото взема връх – тогава оковаваме ангела, след това доброто взема връх – тогава пък се опитваме да го разковем, но е късно вече, след като сме го оковали.

„Празници на изкуството” в село Врабево се откриват днес от 18.00 часа, ще продължат и в неделя.

Гост е италианецът Луиджи Мартини – историк на изкуството, мениджър на Енио Калабрия, чиято изложба бе представена за втори път миналата година в София след първото представяне през1980. „Показването на изкуство в тази необичайна, но изключително красива природна среда, е голямо предизвикателство и за художниците, и за куратора. Смятам, че Аксиния се е справила успешно”, сподели Мартини.

От 2013 г. се организира майсторско керамично ателие за деца със специалисти от Троян и Орешака, последвано от конкурс за рисунки и изработени от децата предмети.

Тазгодишната изложба се посвещава на светлата памет на Маргарита Пуева, която ни напусна през 2016 г., и на Георги Христов-Гошми, през 2018 г. Те бяха част от организаторите и приятелите на Врабево.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password