Диджеи, управители и охранители от заведения поискаха Румен Радев да наложи вето на Закона за шума

Горещо

Диджеи, управители, сервитьори и охранители на заведения внесоха искане до президента Румен Радев с молба да наложи вето на приетия Закон за шума, предаде репортер на БГНЕС. Събитието е организирано от Българската асоциация на заведенията, според която новите изисквания за спазване на тишина в определени часове на деня са неизпълними. Според тях това ще нанесе големи вреди на целия бизнес и проблемът с шума няма да бъде решен, защото изгонените хора от заведенията ще се пренесат по градинки и по улици, където ще вдигат още шум. Участниците, които облякоха черни блузи с надпис “Няма да бъдем тихи”, заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще излязат на национален протест.

Сред вносителите на искането за налагане на вето върху Закона за шума е и Dj Диян Соло от Deep Zone project. Той се оплака, че заради закона са му били отменени няколко участия.

Тук съм да подкрепя колегите от БАЗ срещу този безумен закон, който технически забранява на хората да се забавляват и веселят. Лошото е, че това пряко удря и по джоба на бармани, охрани, ди джеи, управители от нощния живот и шоубизнеса. Като се дава лиценз за работно време на заведение, то трябва да има технически изисквания, и да се види дали заведението може да спазва всички норми“, заяви той и добави, че самите заведения трябва да се обезопасят, ако те са открити, те да се закрият, така че шумът да не излиза навън.

Председателят на БАЗ Ричард Алибегов, каза че над 1000 представители на малкия и среден бизнес са се обявили срещу Закона за шума и настоя той да бъдат върнат за преразглеждане, като спорните текстове или бъдат отменени, или бъдат обсъдени с бизнеса.

Не е въпрос на озвучаване, а въпрос на работа. Много държим да има райониране не само за Черноморието, а и в големите градове. Всеки град да си има собствена зона, в която да вдигаме шум без да обезпокояваме хората“, заяви Алибегов и добави, че сега законът забранява озвучаване след 23 часа, а в една от подточките, където се обяснява какво е озвучаване се посочва, че гласовият говор също е вид озвучаване, което няма как да бъде намалено или изключено.

Ако законът остане в този си вид, той ще нанесе големи вреди на бизнеса и ще застраши туризма в нашата страна“, категоричен е председателят на БАЗ.

Той изрази надежда, че президентът ще се вслуша в молбата на малкия и среден бизнес и ще наложи вето върху спорния закон. В противен случаи те ще бъдат принудени да излязат на национален протест.

/БГНЕС /

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password