Сопот – едно парченце история

История

Сопот е един от градовете, които няма как да те оставят безразличен. Събрал в своите улици вековна история, събужда едно чувство за гордост и възторг, което те обзема още щом чуеш името му. Свързван с много знаменити личности в българската история, този град в подножието на Стара планина е един от най-важните за запазването на българщината по време на робството и помага за културното развитие на страната.

Първоначално наречен Сопот, градът сменя името си няколко пъти, за което има различни истории. След нашествието на османците в края на 14в. името му се променя на Узун шехир (Дълъг град), тъй като трите му квартала се разпростират на разстояние от 10 км. Във всички османски регистри до Освобождението го записват като Акче клисе, което означава „Бяла черква“. Въпреки турското име на селището, българското население продължава да употребява името „Сопот“ (произлизащо от старославянската дума „сопотъ“, което означава поток или изкуствен воден улей), както се вижда от запазени приписки из църковни книги, най-ранната, от които е от 1585г.

По време на робството жителите на Сопот се занимават основно със занаятчийство – вълнарство, тъкачество, предачество, абаджийство, терзийство, воденичарство. Във връзка с високото производство на розово масло в града е открита първата „шишеджийница“ или стъкларска фабрика (1700г.).

Градът заема ключова роля в Освобождението, независимо дали говорим за делото на Васил Левски, Тодор Каблешков и Стефан Караджа, хайдушки подвизи и въстания. Градът се слави със своите училища през Възраждането – килийни взаимни и класни, които са едни от първи в поробена България. Смята се, че когато турците нахлуват в българските земи, сопотчани оказват упорита съпротива, което води до опожаряването на домовете им до основи и избиването на по-голяма част от тях.

Сопот е, може би, най-известен с това, че е родното място на поета Иван Вазов. В романа „Под игото“ действието се развива именно в Сопот, но наречен с името му – Бяла черква. Там може да се проследи активната подготовка на Априлското въстание в града. Днес къщата-музей „Иван Вазов“ е най-популярната забележителност в града. Там могат да се посетят още Радиното училище, Народно читалище „Иван Вазов“, Дядо Стояновата воденица.

Днес този град носи духа на историята в себе си и е любим на много българи. Най-голямото културно събитие са ежегодните Вазови тържества, които се провеждат по случай рождения ден на народния поет, а на всеки пет години се дава и Вазовата награда за литературно творчество.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password