25 деца, преборили рака, заминаха за световно състезание

Горещо
bunt.bg

Отиваме да им оберем медалите“.

Това каза за БГНЕС 16-годишната Дарина Димитрова, която, заедно с още 24 деца, преборили рака, заминават за Москва, за да вземат участие в световното състезание „Игри за победители“. В него ще вземат участие около 600 деца от 17 държави. Българчетата ще се борят да спечелят медалите в дисциплините: футбол, лека атлетика, плуване, шах, тенис на маса и спортна стрелба.

Дарина отива за втори път на това състезание, след като миналата година извоювала бронзов медал по футбол и златен медал по лека атлетика. Момичето отива за последен път, тъй като според регламента един участник може да участва два пъти в състезанието.

Да видиш толкова много деца, които са преборили рака както теб – това е нещо уникално“, каза Дарина Димитрова и сподели, че след победата над болестта вече гледа по различно на живота.

След болестта за мен всеки един момент е много ценен. Не мисля дали може да се върне болестта или не“, заяви още тя.

Зам.-председателят на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ Петя Александрова коментира, че българчетата участват за 7-ми път в тези игри.

Целта е да им покаже, че те са победители, след като са победили рака. Те са победители и в живота. Да създадат контакти и да създадат контакти с такива деца“, обясни Александрова целта на състезанието и добави, че в последните години страната ни е на първите места по медали.

Да изпрати децата в Москва и да им пожелае успех дойде и председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. Тя дари всяко дете със здравец и българско знаме.

Българските деца са едни от най-силните, защото те са победили рака. Макар и на тази крехка възраст, тези деца са победители в здравия си дух, и вярвам, че занапред те ще бъдат смели победители в живота и ще донесат много олимпийски медали и ще ги посрещнем на българска земя като победители на 8 юли“, каза д-р Лилова.

На въпрос на БГНЕС как агенцията е подкрепила децата, председателят му обясни, че сега ги подкрепят емоционално, а през април са помогнали в организирането на детския лагер, който е пресъздал световното състезание, на което отиват в Москва.

За първи път с децата ще пътува и ултрамаратонецът Краси Георгиев, който е благодетел на сдружението. С негова помощ и тази, и миналата година са закупени самолетните билети на децата.

Близо 60-70 000 лева събрах миналата година за малките, за да могат да направят този лагер във Варна и за билети за олимпиадата. Правя каквото мога, защото това са деца, които заслужават да бъдат подпомагани по някакъв начин“, заяви ултрамаратонецът и добави, че успява да събере средствата чрез 36 и 55 часа маратон без прекъсване.

Георгиев посочи, че това е неговата кауза, и именно те са двигателят на бегача.

Той каза, че предстоят още много изненади, но не пожела да разкрие какви са те и кога ще се проведат, тъй като в момента още се организират.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password