Храмът във Витлеем – извън списъка на ЮНЕСКО

Култура

ЮНЕСКО изключи базиликата „Рождество Христово” във Витлеем от списъка на застрашените обекти от световното културно наследство, съобщават от организацията.

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО обосновава своето решение с проведените възстановителни дейности на църквата, построена, според преданията, на мястото, където се е родил Исус Христос. В храма са били реставрирани вратата, покрива, външната фасада и мозайката по вътрешните стени.

Специалисти от организацията изразиха задоволство от отказа да бъде построен тунел в района на храма и приветстваха приемането на план за консервацията му като архитектурен обект.

Базиликата над рождественската пещера е построена през първата половина на IV век, а сегашния си облик придобива през 529 година – след разрушаването й от самаряните и възстановяването й от император Юстиниан.

През 1855 г. султанът предава правата за разпореждане с храма на православните гърци. На това място, както и в йерусалимския „Гроб Господен” службите са поделени между различните християнски изповедания.

През 2012 г. базиликата е вписана едновременно в списъка на световното културно наследство и в списъка на застрашени обекти от световното наследство заради лошото състояние на храма.

/БГНЕС, РИА Новости/

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password