Новият председател на Българската Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай с интервю за Бутовника

Спорт

В последващите редове ще ви направим свидетели на едно вдъхновяващо и много обнадеждаващо интервю с председателя на УС на БККМТ – Галин Димов, човек, който наистина има какво да каже. Целта на нашата среща бе да дадем светлина на едни спортове, чийто състезатели славят България непрестанно, но не получават полагаемото им се внимание от масовите медии. В интервюто си поговорихме за бойните спортове, малчуганите, големите имена в кикбокс и муай тай и най-важното – ще ви напомним какви състезания предстоят. Подкрепете максимално нашите момчета и момичета, техните тежки ежедневни тренировки и лъвският им дух ще покажат резултат в предстоящите битки. Ето какво отговори Галин Димов на нашите въпроси:

 

„a/ България е доказана бойна нация, но често гледаме към борбата, самбото или бокса – къде се класира кикбоксът според вас?

Смятам, че към настоящия момент ние сме най-добре развиващата се не олимпийска спортна федерация и сравнение с олимпийски спортове  е малко невъзможно, но наистина смятам, че изпреварваме по класиране и медали всички изброени от вас спортове.

б/ Тази „игра“ е по-различна от другите и е истински зрелища – на какво възпитава кикбоксът?

В действителност играта е доста сериозна особено в ринга, тъй като имаме и няколко леки стила, които се играят на татами (игрално поле). Правилникът ни е доста освободен и позволява нанасяне на много тежки удари. Това разбира се случва само и единствено по правилата.

Извън ринга бойците по кикбокс са изключително дисциплинирани и дружелюбни. Учат се на уважение към своите треньори, съотборници, опоненти и всички спортни деятели. Обогатяваме двигателната им култура и полезни навици за правилно хранене, здравословен начин на живот, хигиенни навици, вдъхваме им кураж и ги учим да вярват в себе си, за да постигат своите цели.

в/ Има ли, според вас, един неизказан конфликт между MMA и кикбокс/муай тай състезателите?

Категорично не. Напротив доста от клубовете по ММА правят съвместни тренировки с нашите членове, когато имат дни за спаринг, за да изучават боя в стойка, който им помага. Когато имаме възможност работим заедно  и доста често участваме в едни и същи галавечери. Всеки спорт има своята красота и заслужава да бъде уважаван. Това правим ние бойците без значение кой от бойните спортове тренираме.

г/ С какво най-много трябва да се гордее България що се отнася до кикбокс и муай тай?

В момента България е трета сила в Света на аматьорския     кикбокс в най-голямата спортна асоциация WAKO. С всяка изминала година ставаме все повече и на всяко следващо състезание печелим повече медали. Не е далеч момента, в който ще сме номер 1. Да не забравяме, че именно българскя боец Владимир Вълев-Питбула, който в момента е член на управителния съвет на конфедерацията и помощник национален селекционер бе обявен за номер 1 на планетата през 2013г. на Световното първенство по кикбокс.

Няколко години по-късно грабна приза в професионалната лига на WAKO и лично Министъра на младежта и спорта Красен Кралев пристигна във Варна, за да го награди. Другият ярък пример е Стоян Копривленски друг наш Световен шампион. Предполагам следите развитието му в Glory и знаете, че успехите му са последователни и това говори много за кикбокса.

 

 

По отношение на муай тай мога да кажа, че сме членове на Световната федерация по муай тай W.M.F. и от последното Световно първенство се завърнахме със седем Световни титли. Това не знам в някой друг спорт дали се е случвало в България. Мисля, че в момента на тази федерация се конкурираме с Украйна, Русия, и Тайланд.

д/ Кои са най-ценните отличия, спечелени от българи в аматьорски и профи турнири?

Не бих искал да определя някое конкретно отличие за най-ценно защото за всеки един състезател допринесъл със своята победа е най-ценна и не бих искал да съм, аз човека, който да каже, че заслугата на един е по-ценна от тази на друг. Надявам се че ме разбирате правилно. Ние сме семейство и работим като екип. В ринга излизаме сами, но това е плод на много години работа в екип на всички нива.

е/ Кои за вас са най-изявените български кикбоксьори на близкото минало и модерната ни история?

Имената са много като се започне от Владимир Вълев и се стигни до всички наши Световни шампиони а те не са никак малко. Капитанът на отбора по кикбокс Атанас Божилов, Християн Корунчев, Петър Стойков, Марио Кирилов, Теодора Кирилова, Албена Ситнилска…. наистина са много и няма да успея да ги побера всички, а не бих искал да пропусна някой защото уважавам труда и успеха на всички наши състезатели.

ж/ Разкажете на нашите читатели каква е най-съществената разлика между кикбокс и муай тай.

Много са . Като започнем, че в кикбокса има шест различни стила – три на татами (пойнт файтинг, лайт контакт и киклайт контакт) и три на ринг (фул контакт, лоу кик и К1). Всеки един от стиловете има свои правила и включва допълнителни позволени удари. По скоро ще ми е лесно да обясня разликата между най-тежкия и атрактивен стил в кикбокса К1 и муай тай.

В муай тай има допълнителни удари с лакти, работа в най-близката дистанция под формата на клинч, вадене на противника от равновесие, захват на крайника и нанасяне на удари. В амарьорския правилник екипировката е много по-различна .

В муай тай се играе с нагръдници и налакътници, докато в кикбокс стил К1 се играе гол до кръста и ритниците с крака и колена попадат директно в тялото без протектор, който да олекоти ударите. Темпото в К1 и муай тай са различни, отчитането на резултата е с различни системи и т.н. Като цяло кикбокс и муай тай са два различни спорта с много допирни точки.

з/ На каква възраст може някой да започне да се занимава сериозно с кикбокс?

Това е труден въпрос, защото няма точно определена възраст. Има много деца, които влизат в залата още на 5-6 годинки и започват своето развитие в леките стилове и с годините преценяват дали да преминат в ринга или да продължат да се развиват в татами стиловете. За ринг според мен нещата стоят малко по-различно и там възрастта трябва да е над 10 годишни, чиито родители са наясно с правилника и какво се изучава.

Разбира се, ние се съобразяваме изцяло със световните правилници, но е факт, че през последните няколко години възрастовата граница е все по ниска и в стил пойнт файтинг се допускат малчугани на по 7-8 годишна възраст.

и/ Кой е градът, с най-добра школа в кикбокса в България?

Ето тук ме хващате на тясно. Безспорно града с най-много шампиони през последните години беше Варна, но това не е фактор за определяне. В София започнаха няколко сериозни школи да дават заявка за най-добре развиващи се както и в други по-малки градове и всяка година това се мени. Не мога да определя защото не съм правил статистика. нека оставим въпрос  за един по-късен етап когато имам възможност да отговоря с факти и медали.

й/ Радва ли се българската кикбокс и муай тай сцена на интерес от младите?

Безспорно през последните години кикбоксът и муай тай се радват на много широка аудитория при младите, като начин да избягат от ежедневието, да намалят агресията и да изхабят излишната натрупана енергия през деня. В повечето клубове треньора играе ролята на педагог, психолог и доста често децата се обръщат към него с лични проблеми, на които той дава съвет и помага. Самият аз съм го изпитал като състезател и това много ми помогна в живота.

к/ Как допълнително може да се развие „бойната сцена“ в България, за да може още повече хора да започнат да практикуват или да подкрепят кикбокс и муай тай?

Тук мога да кажа, че връзката е двустранна. От страна на клубовете и от страна на държавата. От страна на клубовете е редно всеки треньор да приеме развиването на клуба и спорта като негова лична кауза, да вложи 100% от енергията си и даде своя принос без да търси комерсиалното.

От страна на държавата смятам, че политиката, която се води чрез Министерството на младежта и спорта е правилна и пътя, който се следва е достатъчно широк и дава възможности на всички нас да участваме в проекти, да ги реализираме и по този начин да придобиваме необходимите ни средства за развиване на дейността. Въпрос на време е нещата да се случат.

л/ На какво могат скоро да се радват феновете – какви състезания предстоят при аматьорите?

В аматьорския спортен календар имаме заложени няколко държавни първенства :

ДП по кикбокс стил лоу кик и К1 – 13-15.09.2019 г. гр. Шумен, зала „Арена Шумен“

ДП по кикбокс всички татами стилове – 04-06.10.2019 г. Бургас, зала „Бойчо Брънзов“

ДП по кикбокс стил фул контакт – 01-03.11.2019 г. гр. Каварна, зала „Младост“

ДП по муай тай – 29.11-01.12.2019 г. гр. Стара Загора

В международния календар ни предстоят участие в Европейско първенство по муай тай с начало 20 ти август в гр. Белгород Русия,  Европейското първенство за кадети, което започва на 24ти август в Гьор Унгария, на 19ти октомври сме на Световно първенство в стиловете лайт контакт, коу кик и К1 за мъже и жени в Сараево – Бозна и Херцеговина и на 23 ноември отново Световно първенство по кикбокс в Анталия Турция в стиловете пийнт файтинг, киклайт контакт и фул контакт.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password