Петкова: Няма спекулации с цената на тока

Политика
Цената на тока

Няма спекулации с цената на тока за бизнеса.

Това обяви по Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши добре работата. Министър Петкова не отговори на обвиненията на бизнеса, че НЕК манипулира търгове в полза на голям енергиен играч на борсата. И препоръча за по-голяма прогнозируемост бизнесът да сключва дългосрочни договори за доставката на ток.

Българският бизнес е изключително важен за нас.

Той има възможност да получава намаление от цената на електроенергията още от края на 2015 година. Нашето правителство взе много ясно и категорично решение за това. Бизнесът да може да използва държавна помощ, която европейското законодателство позволява. Тя е свързана с разходите, които се правят във връзка с енергията от възобновяеми енергийни източници, които влизат в компонента на цената на електроенергията”, заяви министърът на енергетиката.

Стотици са фирмите в България, които се ползват от тази отстъпка.

В рамките на тази компонента отстъпката достига до 85%”, каза още Петкова.

Петкова обясни, че пазарът на електроенергия в България е разделен на два сегмента. „Единият е пазарът за битови потребители, на който цената на тока се определя от КЕВР и малкият бизнес, който е присъединен към мрежи с ниско напрежение. Бизнесът и индустрията от 2012 година купуват своята електроенергия от свободния пазар”, посочи тя.

По думите й от 2016 година у нас има борса за търговия с електрическа енергия. „Тя разполага с три платформи за търговия – „ден напред”, платформа за търговия в рамките на деня и платформа за двустранна търговия. Това, което се случва като проблем и се наблюдава в началото на всеки месец, е при търговията „ден напред”, категорична бе тя.

Според Петкова тя не е платформа, на която бизнесът трябва да закупува своята електрическа енергия изцяло. „По-предвидимо и устойчиво като решение е да се закупува енергия на платформата на базата на двустранни договори. На платформата „ден напред” трябва да се закупуват количества енергия, които в определен момент не достигат”, категорична е Теменужка Петкова.

Между 60-63% от електрическата енергия, която се търгува на борсата е с произход от дружествата от държавната енергетика

Това обясни Петкова и допълни, че другата част е от друг играчи на пазара.

Според нея трябва да се намери начин напрежението с бизнеса да бъде премахнато. „Трябва да намерим балансирано решение за българския бизнес, а от друга страна трябва да мислим и за държавната енергетика, защото тя е една много важна част от българската икономика“, увери тя.

Министър Петкова не отговори на обвиненията на бизнеса, че се допуска един и същ играч в лицето на Христо Ковачки, да узурпира през фирми целите количества, така че да вдига цената на тока до рекордни нива.

„Цената на тока се определя от свободния пазар.

Там единственият регулатор е търсенето и предлагането.

Ако отворите цените на борсата в региона за днес, ще видите, че България е с най-ниската цена на електрическа енергия за платформата „ден напред”, каза тя.

Всеки един участник в пазара или потребител на енергия, който разполага с някакви данни за определено странно поведение на определени играчи на пазара, има възможност да депозира такъв сигнал до КЕВР, която има всички правомощия да разследва подобни случаи”, посочи още Петкова.

Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши работата добре. „Той е вече пета година изпълнителен директор и оглавява НЕК. Безспорно е човек, който има опит и е професионалист в тази област. НЕК премина през много тежки моменти през последните години. Смея да твърдя, че г-н Илиев се справяше абсолютно адекватно и добре със ситуацията”, категорична бе тя.

Петкова коментира и аварията на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”: “Не бива да се спекулира с темата за аварията на Шести блок на АЕЦ “Козлодуй”. Тя е една от най-сигурните в света и отговаря на най-високите стандарти за безопасност. Веднага след аварията имаше информация на сайта, беше пуснато и прессъобщение до всички медии”, посочи тя.

По темата за придобиването на ЧЕЗ от “Еврохолд” Теменужка Петкова коментира, че подобен тип сделки се реализират от чешката държава и се реализират по чешкото законодателство. „Българската държава няма как да влияе и въздейства на подобен тип сделки”, категорична бе тя.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password