Шест държави от ЕС, включително България, започват проект за по-малко катастрофи

Политика
bunt.bg

Започва проект „Подобряване на безопасността по пътищата на ЕС“. В него се включват 6 държави-членки, сред които и България, съобщиха от МВР.

Благодаря на партньорите от Европейската комисия и Европейския съвет по безопасност на транспорта за предложението към България да стане част от проекта, каза заместник-министърът Красимир Ципов при откриване на международната конференция, с която се поставя началото на работата по проект „Подобряване на безопасността на пътищата в ЕС“. По думите му пътнотранспортните произшествия и последствията от тях са сред най-актуални проблеми в глобален мащаб, а успешният отговор може да бъде постигнат само с активно междуведомствено взаимодействие между всички участници в процеса. Като израз на стремежа на българското правителство да осигури единен подход във формирането и прилагането на политиките в областта на пътната безопасност, заместник-министърът припомни приетата Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2011-2020 г., както и създадената Държавна агенция по пътна безопасност.

Предприетите целенасочени действия следват най-добрите европейски практики, посочи още Красимир Ципов и изрази надежда, че настоящият проект ще даде значителна добавена стойност, а придобитият от него опит ще бъде използван и при разработването на Национална стратегия за подобряване на безопасността на движението през следващия период 2021-2030 г., работата по която започна, допълни още заместник – министърът.

За нас е много важно да видим толкова представители на различни институции тук, които заедно полагат усили в тази област. Това е един общ проблем за всички европейски държави и трябва да бъде решаван съвместно, отбеляза заместник-директор на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ – ЕК Матю Болдуин. Това, което искаме да постигнем с този проект, е да използваме опита на Европейския съвет за подобряване на пътната безопасност, имаме една и съща цел – да намалим броя на жертвите на пътя. Изпълнителният директор на Европейски съвет за безопасност на транспорта Антонио Авеносо поясни, че в проекта са включени шест държави, финансиран е и се ръководи от ЕК. Следващите три години ще се учим един от друг и изрази очакването, че обменът на опит ще доведе до цялостното намаляване на жертвите на пътя.

Участие във форума взеха заместник- министрите на транспорта и регионалното развитие и благоустройство Ангел Попов и Валентин Йовев, Бойко Рановски – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация, Малина Крумова – председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата и други представители на ангажираните по проблема институции.

/novinite.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password