Централните софийски гробища на колене пред ромските набези и погребалните картели

Авторски статии
bunt.bg

“Асо София” няма капацитет да се справи, от 2014 г. досега резултатът е – счупени и разграбени паметници

Има само една фирма, която може да гарантира спокойствие и сигурност в Централните софийски гробища и това е „Делта Гард”. Това твърдят експерти, които наблюдават и познават в детайли дейността на охранителните фирми в страната.

Гробищният парк в столицата още от 2014 г. е в ръцете на „Асо София”, но изминалите години показаха, че гардовете й не са в състояние да се противопоставят на набезите от крадци и изнудвачи. Мерзостите на мургавите граждани, прииждащи от цялата страна показват, че убеждението, че в големия град има повече възможности за „бизнес“ расте.

Централните софийски гробища се простират на огромна територия, но камери има само на входа и изхода. Затова крадците вилнеят без да ги е страх, че ще бъдат разкрити и заловени.

От друга страна, не може да се въведе специален режим за пропускане на опечалените хора. Така циганските банди, спокойни, че няма да ги хванат, обикалят и чупят паметниците, поругават гробовете. Най-често те действат по поръчка на каменоделски фирми. По-наглите директно заговарят хората, дошли на гроба на свои близки, като им предлагат да се грижат за мястото, да поддържат цветята и да ремонтират паметника. Най-често те предварително правят всичко възможно да го напукат или направо го чупят, за да бъдат клиентите им по-сговорчиви. Има хора, които се поддават на манипулациите им, дори някои дават контакт за връзка, което създава още по-неприятна ситуация и спасение почти няма от натрапниците. Започва се ежедневно искане на още и още пари, уж за ремонта на паметника и поддържането на гроба. От МВР твърдят, че вече имат десетки сигнали за такъв тип изнудване.

Бандите, които вандалстват не са случайни, нито неорганизирани. Това е истинска гробищна мафия, която е добре структурирана. Запознати казват, че зад нея стои най-влиятелната траурна агенция – „Мира”. Те с години работят с кадри от циганските квартали, познават тарторите им и ги държат изкъсо.

Показателно е, че Делта Гард охранява територията на съседния бивш завод „Родопа” и не се страхува да влезе в конфликт с шайките, които бродят на това място. Плъзват основно през нощта на територията на бившия завод, за да търсят желязо. За всяко парче водят свирепа битка помежду си.

Почти всяка вечер се налага да разтървават озверелите мургави побойници.

От тези престъпни среди е и клошарката Пенка, която неотдавна беше намерена мъртва в този район. Тя бешее наркоманка, която преживяваше от кражби. Пазачите я хващат няколко пъти на територията на „Родопа”. Дори се твърди, че и във фаталната нощ, когато умира, е жестоко пребита от свои в битка за разпределение на желязо. За нейната смърт обаче са задържани трима охранители, които така и не се поколебават да се противопоставят на ромските набези.

След като хората, които си вършат работата са в ареста, а крадците вилнеят с пълна сила, не е чудно, че миналата година от гробищата беше откраднат бронзовия бюст на Стамболов. Благодарение на ръководството на общинското предприятие „Гробищни паркове” паметникът е възстановен, като са ремонтирани и гробовете на редица бележити българи. Едва ли обаче управата на гробищата може да реши сама всички проблеми. Нужна е и здрава ръка от страна на охраната.

Дали обаче това ще се случи предстои да видим.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password