Наградиха вторият ни космонавт с орден „За военна заслуга“

Горещо

Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на четирима изтъкнати българи, предаде репортер на БГНЕС.

Изявеният спортен деятел Христо Меранзов беше удостоен с орден „Стара планина“ първа степен за заслугите му в областта на физическото възпитание и спорта. Президентът награди журналиста и мореплавател Дончо Папазов с орден „Стара планина“ първа степен за принос в областта на спорта, науката и журналистиката.

Проф. д-р Цекомир Воденичаров беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за заслугите му за развитието на медицинската наука и за утвърждаването на факултетите по обществено здраве в системата на висшето образование. Държавният глава връчи орден „За военна заслуга“ първа степен на о. р. генерал-майор Александър Александров. Вторият български космонавт е отличен за развитието и укрепването на въоръжените сили и за приноса му за националната сигурност на България.

Днешната церемония е израз на признателността на обществото ни за тяхната всеотдайност, себеотрицание и огромна съзидателна енергия“, каза президентът. Той изтъкна, че наградените са доказали, че българинът може да постига успехи на световно ниво и то в различни области, предизвикващи човешките възможности на върховен предел.

От покоряването на необятния космос до превземането на бурните океани, от подготовката на плеада български спортисти с бляскави олимпийски победи до победата над болестите и смъртта с развитието на съвременна медицина“, заяви Румен Радев.

Той подчерта, че има нещо общо, което свързва всички тези успехи в на пръв поглед безкрайно различни сфери на човешката дейност и това е непокорният български дух и всеотдайност, съчетан по удивителен начин с научен и творчески подход и несломима воля в името на успеха и прогреса.

„Много Ви моля, направете необходимото да върнем спорта на децата и младежта“, каза в края на словото си от името на наградените Христо Меранзов, обръщайки се към президента.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password