Захариева за Дачич: Не може външен министър да се губи така в превода

Политика

На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката, на мене ми се иска да има повече разум и мъдрост, и по-малко емоции“. Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира словесната престрелка между сръбския външен министър Ивица Дачич и българския премиер Бойко Борисов пред БТВ.

Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговора му, някой може би е преразказал, защото това, което каза премиерът, е абсолютно вярно. Един външен министър като Дачич не бива да си позволява да се губи в превода, трябва да види точно и буквално да види какво е казал дали премиер, дали президент, дали външен министър.

Защото – на първо място – ЕС не признава държави, и никоя организация не признава държави – признават ги самите държави; и това казва и премиерът Борисов, който отговаря на въпрос на журналист дали ще се забави европейската интеграция на Западните Балкани, след като испанец е определен за бъдещ шеф на дипломацията на ЕС. Испания е една от петте държави-членки на ЕС, които не са признали независимостта на Косово – дали това няма да повлияе негативно на целия процес на Балканите.

И тогава премиерът Борисов абсолютно коректно и политически, и юридически това каза – „Когато станеш комисар, ти не защитаваш националните интереси, ти защитаваш интересите на Съюза. И следващата част от отговора е, че независимо, че Испания не е признала Косово, той би трябвало да се съобрази с останалите нас, които сме признали.“ Не виждам нищо в това изказване, което да запали цялата тази емоция в Ивица“, допълни Захариева.

Извикали сме техния посланик в понеделник, с него ще разговаря директор в МВнР – такъв е и реда. Ще искаме да се види какво точно е казал премиерът Борисов,; на второ място ще припомним подкрепата, която България е дала на всички страни от Западните Балкани, и в частност на Сърбия за Европейската перспектива.

Имат чудесни отношения премиер-премиер, нашият премиер с техния президент, така че не мисля, че такива изказвания са продуктивни, още повече когато са предизвикани твърде емоционално и най-вероятно за вътрешнополитически цели“, съобщи още вицепремиерът, и допълни, че „Ние сме за добросъседски отношения, но няма да търпим такива емоции. Още повече когато аз лично наистина не разбирам от какво са предизвикани“.

Премиерът Борисов също смята, че не бива да сме толкова емоционални, и трябва да разясним ситуацията, смята Захариева.

Не е приемливо по този начин да се обръща външен министър към премиер, категорична е вицепремиерът.

Едва ли ще се стигне до по-тежки дипломатически мерки, и вероятно нещата ще се изяснят, още повече че след като Дачич е разбрал, че викаме посланика на Сърбия у нас, е извикал нашия временно управляващ мисията ни в Сърбия, защото посланикът е в отпуск, и е дал знаци, че се надява да се уточни това недоразумение – това приемам като опити от тяхна страна за успокояване на обстановката. Това е и нашата цел, не искаме напрежение с никого по света, камо ли пък със съседите ни“, смята още Захариева.

На въпрос чий е Гоце Делчев – на България или на Македония, външният министър съобщи, че „Гоце Делчев е общ. Имаме обща история, така казва и Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Това, което иска България в този договор, е да се каже истината – Гоце Делчев е българин, виден революционер, една от най-важните фигури и за тях, който се е борил за автономия на Македония и на Одринска Тракия.

Така че не виждам какво толкова се караме за него, би трябвало тази личност да ни обединява, а не да ни разделя.Изключително добри отношения имаме с премиера Заев, но имаме още доста път да извървим по пътя към общото доверие, но знаците и началото не са лоши“, завърши Захариева.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password