Албанският парламент създаде комисия за разследване на Мета

Политика

След двучасово разискване албанският парламент, с 101 гласа “за”, гласува в полза на създаването на анкетна комисия, която да разследва дали президентът Илир Мета е нарушил Конституцията с указа си за отлагане на местните избори.

Шестима депутати гласуваха „против” формирането на комисията, трима се въздържаха и един отказа да гласува.

Председателят на комисията е социалистът Улси Мъня, и като се има предвид, че петима от деветте й членове са негови съпартийци, както и гласовете в парламента, повече от ясно е, че предложението за освобождаване на Мета в Парламента вече е прието, въпреки че анкетната комисия трябва да вземе решение в рамките на три месеца, съобщи кореспондентът на МИА от Тирана.

В началото на дебата участва и премиерът Еди Рама, който заяви, че “Мета е враг на Конституцията, парламента, народа и Албания.”

Освен депутатите, в чийто изказвания доминираха обвиненията към Мета, имаше и такива, които бяха в негова защита. Елда Хоти от независимата парламентарна група, в която членуват новите депутати от Социалистическото движение за интеграция заяви, че “Мета е последният защитник на демокрацията“.

Депутатът Лефтер Малики напомни на Рама за времето след парламентарните избори през 2013 година.

Днес тук се състоя политически съд срещу Илир Мета, който през 2013 г. доведе на власт /Еди Рама- бел. ред./. Рама беше този, който се молеше на Мета да сформира правителствена коалиция. Това е голям срам, който ще накара всички да въстанат срещу Еди Рама.”, каза Малики.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password