Американска дипломатка влиза в затвора за пари, взети от Китай

Други
Американска дипломатка влиза в затвора за пари, взети от Китай

Американска дипломатка влиза в затвора за 40 месеца, след като призна, че е продала държавни документи на китайското разузнаване, съобщава АФП.

Кендъс Мари Клейборн излъгала разследващите екипи, че не й е плащано, за да предаде документите на Китай. Освен присъдата, тя получава и глоба от 40 хиляди долара. Клейборн работела в американския Държавен департамент и била базирана в Пекин и след това в Шанхай.

Започвайки през 2007 г. тя осъществила връзка с двама китайци, за които знаела, че са от местното Министерство на държавната сигурност.

Те й платили десетки хиляди долари, за да изнесе документи от службата и да им ги даде. Клейборн беше арестувана през 2017 г., но не й бяха повдигнати обвинения в шпионаж.

Тя се призна за виновна по обвинения в опит да измами Съединените щати, подвеждане на разследващите органи и като високопоставен служител в Държавния департамент, незаконно укриване на контакти с чужденци.

Прицелването на китайското разузнаване в американски служители, които имат достъп до класифицирана информация е постоянна заплаха. Днешната присъда показва, че тези, които предадат доверието на американския народ ще отговарят за действията си.”, каза заместник-директора на ФБР Джон Селек.

През май бившият агент на ЦРУ Кевин Малъри получи 20-годишна присъда за шпионаж в полза на Китай.

Същият месец, бившият служител на ЦРУ Джери Лий се призна за виновен, отново по обвинения за шпионаж в полза на Китай. Неговата присъда още не обявена, но го грози доживотен затвор.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password