Петте българчета, заподозрени в изнасилване, предизвикаха дебат в Германия

Други
Петте българчета, заподозрени в изнасилване, предизвикаха дебат в Германия

Случаят с петте българчета, заподозрени в изнасилването на 18-годишна млада жена, предизвика голям дебат в Германия, пише Дойче веле. Според германските закони, дете под 14-годишна възраст, не може да бъде подведено под отговорност за углавно престъпление.

Две от българчетата, замесени в изнасилването на жената в град Мюлхайм, са на 12 години. Лидерът на синдиката на полицаите GdP поиска минималната възраст да бъде намалена на 12 години.

Въпреки че основното заподозряно от петте деца, която е на 14 години, вече на два пъти е било обвинявано в сексуално посегателство, то е било освобождавано без никаква санкция, защото е било под минималната изисквана възраст.

Асоциацията на германските съдии се обяви срещу искането на шефа на полицейския синдикат. Председателят на асоциацията Йенс Гниса казва, че сегашната система за борба с престъпността сред децата всъщност е ефективна и е довела до сериозно намаление на броя на случаите.

Германската асоциация за защита на детето също се обяви срещу искането за сваляне на минималната възраст. От службата призоваха отделните случаи да бъдат изследвани и да се стигне до реални изводи за причините за такова поведение от децата.

Дойче веле, както и други медии, сравняват правните системи в тази област в различните държави. Възрастта, под която в Германия не може да бъде съдено дете, в сравнително висока.
В Англия и Уелс носенето на отговорност започва от едва 10-годишна възраст.

В Шотландия възрастта е още по-ниска – 8 години, но с уговорката, че детето няма да може да бъде наказано, докато не стане на 12. В Съединените щати ситуацията е сложна, като има лимит, според федералните закони и той е 11 години.

Повечето от 50-те щата, обаче, нямат определена минимална възраст, под човек да не може да бъде съден и на теория, дори съвсем малко дете може да бъде подведено под отговорност. В тези щати, в които е поставена минимална възраст, тя варира от едва 7 до 10 години.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password