Шествие и модно ревю в София срещу избиването на животни с ценни кожи

Горещо
Шествие и модно ревю в София срещу избиването на животни с ценни кожи

Шествие и модно ревю срещу отглеждането и избиването на животни заради ценната им кожа се провежда в този час в София, предаде репортер на БГНЕС.

То тръгна от Министерския съвет към НДК е провокирано от неизпълненото искане на Националната гражданска инициатива „За забрана на добива на ценни кожи в България“ която обединява няколко неправителствени организации.

Преди повече от година внесохме 51 000 подписа в парламента. В нея 51 000 граждани казаха, че искат да се наложи забрана на фермите за ценни кожи. Въпреки подкрепата на политиците на думи, законопроектът на забраната все още не е внесен в Народното събрание нито от депутати, нито от Министерски съвет“, каза за БГНЕС Стефан Димитров от Сдружение „Кажи“.

Той заяви, че по пътя си шествието ще мине по „Дондуков“, от там ще завие покрай „Св. София“, след това ще продължи по бул. „Витоша“, и ще завърши в парка пред НДК, което ще наложи за кратко да бъде спряно движението по ул. „Алабин“ и „П. Евтимий“.

С това шествие и съпътстващите го инициативи протестиращите настояват законопроекта да бъде внесен в народното събрание и приет, и се заканиха да продължат с демонстрациите, докато това не се случи.

„ Ние сме против фермите, които отглеждат диви животни като лисици и норки. През целия им живот ги държат в тесни телени клетки, и през ноември, когато им се сгъсти козината, ги хвърлят в газова камери или ги убиват с токов удар. След това ги одират и ги правят на модни аксесоари или палта“, разяснява Димитров.

Ирен Топалова пък призова дамите да не си купуват и да не приемат като подаръци палта и аксесоари от истинска кожа.

На протеста ме доведе това, че аз не подкрепям убиването на животни под каквато и да е форма, камо ли за суета. Настоявам да се затворят фермите, да няма ферми за норки“, заяви тя.

Протестът беше подкрепен и от 23 годишният дизайнер Светла Колева, която е изработила 10 модела, с който манекенки ще дефилират пред НДК.

Колекцията носи едно специфично послание. Тук няма да видите красота, стил или нещо модно. Ще видите едно несъответствие на това как смъртта и страданието и убийството се претворяват в нещо красиво и стойностно. Те заедно нямат нищо общо. Това символизира колекцията“, разкри младият дизайнер, който е създал моделите, подготвяйки своята дипломна работа.

Според нея много модни марки се отказват от кожите с косъм като ги заместват с нови алтернативни технологии.

Доста европейски страни са приели закон, с който забраняват функционирането на ферми за добив на ценни кожи. Смятам, че България като страна-членка на ЕС трябва да се развива заедно с останалите европейски страни“, добави още тя и призова дамите да станат част от етичното потребление, което не използват ценни кожи.

Инициативата на организациите за забрана на добива на ценни кожи е подкрепена от Дидо от D2, Диляна Попова, певицата Люси Дяковска, и др.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password