Румен Радев връчи държавни отличия на заслужили дейци на културата и изкуството

Култура
Румен Радев връчи държавни отличия на заслужили дейци на културата и изкуството

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия театралните и филмови актьори Васил Михайлов и Ириней Константинов, художника Христо Панев, актьорът и театрален режисьор Андрей Аврамов, председателят на гражданското сдружение “Епископ Йосип Щросмайер“ Трифон Павлов и клавирния педагог, преподавател и дългогодишен директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Милка Митева, предаде репортер на БГНЕС.

Те бяха отличени за заслугите им в областта на културата, изкуството и духовния напредък на България.

Обичаните актьори Васил Михайлов и Ириней Константинов бяха удостоени с орден „Стара планина“ първа степен. Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен получи художника Христо Панев, а със същия орден, но втора степен бяха удостоени Андрей Аврамов и Трифон Павлов. Румен Радев връчи орден орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие на дългогодишния директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Милка Митева.

Днешната церемония е заслужено признание за техните блестящи професионални успехи и приносът им към културата, изкуството и духовния напредък на България. Отличията са израз и на признателността, респекта и обичта на цялото ни общество.

Примерът на културната ви мисия е респектиращ и вдъхновяващ не само у нас, но и отвъд пределите на страната. Вашите постижения са повод за лично удовлетворение, но те са и обществен капитал с висока стойност. Вашите успехи са гордост за цялата нация“, каза в словото си към тях в Гербова зала Румен Радев.

От името на наградените Ириней Константинов благодари за оказаната чест, и благодари на нейно величество публиката, която винаги е била техен вдъхновител, но и критик на тяхната работа.

Нашата работа е свързана основно с публиката. Тя през цялото време ни е вдъхновявала, критикувала, гледала ни е със затаен дъх в театралния салон и на големия екран. Публиката от която през цялото време сме черпили вдъхновение, която е била и наш съдник, но времето е това, което ще отсъди колко дълго ще останем в нейната памет“, каза Константинов.

Минути след церемонията дългогодишният директор на музикалното училище Милка Митева , заяви пред БГНЕС, че приема отличието като признание за всичко направено и постигнато през 42 годишния й стаж като педагог и 25-те години като директор на училището.

Признанието наистина е много голямо, и аз се радвам и съм горда, с това което съм направила. Много ми се иска това, което е съградено да продължи да се развива“, каза тя.

Митева добави, че най-ценният и най-труден урок, който е научила е, че човек трябва да бъде справедлив и обективен във всяко едно свое решени, колкото и да боли да го кажеш на глас.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password