Утвърден е преговарящият екип на Македония с ЕС

Политика
Утвърден е преговарящият екип на Македония с ЕС

Македония очаква през октомври да започне преговори с Европейския съюз. В тази връзка правителството одобри състава на преговарящия екип. Обсъждат се начините за включване на опозицията и неправителствения сектор в този процес.

Преговорите ще се водят от администрацията, а Секретариатът по европейски въпроси е трансформиран в Секретариат за преговори с Европейския съюз. Страната работи активно с всички държави-членки за получаване на дата за преговори през октомври, включително с онези, които изразиха скептицизъм по отношение на по-нататъшно разширяване.

Това съобщиха по време на брифинг вицепремиерът по европейски въпроси Буяр Османи и главният технически преговарящ Боян Маричич.

По отношение на скептицизма на някои от европейските държави и по-специално Франция, Османи заяви, че ще работят с всички страни-членки до решението през октомври.

„Нищо не е приключило, докато няма решение. Дотогава трябва да работим с всички държави-членки. Решението от юни ще бъде разгледано детайлно и очакваме през октомври всички страни да гласуват положително, за да получим решение“, подчерта Османи. Вицепремиерът заяви, че ще се търсят срещи с европейските лидери, ще се търсят както най-големите поддръжници, така и скептично настроените лидери и ще им се обяснява, какво е извършено до момента.

Македония е изпълнила условията за започване на преговори, категоричен е Османи. Попитан дали, ако Македония не получи дата за преговори през октомври, ще намалее интересът към евроинтеграционния процес, вицепремиерът отговори, че страната няма друга алтернатива, освен ЕС.

Сформирани са три институции в борбата против корупцията, с което правителството показва категорична воля да се справи с нея.
На въпрос дали Гърция може да използва ЕС, за да изиска промяна на Преспанския договор, Османи заяви, че договорът има международни гаранции и при него важат други принципи, без значение кое правителство ще дойде на власт.

/БГНЕС /

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password