Европейският съд отмени санкциите на бившия украински президент Янукович

Политика
Европейският съд отмени санкциите на бившия украински президент Янукович

Съдът на Европейския съюз оттегли санкциите от бившия президент на Украйна Виктор Янукович, според уебсайта на организацията.

Европейският съд анулира замразяването на средствата на седем члена на бившата украинска управляваща класа, между които Виктор Янукович“, се казва в прессъобщението.

В същото време Съветът на ЕС отново удължи ограниченията срещу бившия лидер на Украйна и още 11 души.

На 5 март 2014 г. Брюксел наложи санкции на няколко граждани на Украйна, сред които Янукович и членовете на неговото семейство.

Първоначално те попаднаха в списъка като “лица, разследвани в Украйна във връзка с участие в престъпления, свързани с кражба на украински държавни средства и незаконното им изтегляне“.

Но Янукович и семейството му подадоха жалба, а през 2015 г. Съветът на ЕС промени основанията за запазване на имената на участниците в списъка.

Повечето от тях останаха в списъка като лица, “срещу които е започнало наказателно преследване”. Също така се използва формулировката – “отговoрност за злоупотреба на държавни средства на Украйна или злоупотреба с официална позиция, причинявайки щети на украинските държавни фондове.”

/РИА Новости/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password