САЩ със санкции срещу военното контраразузнаване на Венецуела

Политика
САЩ със санкции срещу военното контраразузнаване на Венецуела

Съединените щати наложиха санкции на Генералната дирекция “Военно контраразузнаване”, съобщиха от службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на уебсайта си днес.

“Следната единица е добавена към санкционния списък: Главна дирекция „Военно контраразузнаване”, се казва в известието, без подробности.

Санкциите следват смъртта на венецуелския капитан от флота Рафаел Акоста, арестуван по обвинения в изтезания.

На 29 юни венецуелското правителство потвърди смъртта на капитана, който преди това е бил арестуван за предполагаемо участие в опита за преврат. Това стана след като президентът на Венецуела Николас Мадуро подчерта през април, че новите санкции на САЩ, които ограничават възможностите на Каракас да се справя с международните финансови транзакции, ще направят страната по-силна.

Вашите санкции са напълно неморални. Централните банки са свещени… Позволете ми да кажа, че санкциите ни дават още по-голяма сила“, каза Мадуро по телевизията.
Той говори, след като Вашингтон въведе нови санкции срещу Венецуела, насочени срещу централната банка на страната и нейния директор.

САЩ наложиха поредица от санкции срещу Венецуела, след като лидерът на опозицията в страната Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент в края на януари.
Мадуро, от своя страна, обвини САЩ, че се опитват да организират преврат, за да поставят Гуайдо като марионетка. Русия, Китай и редица други страни изразиха подкрепата си за Мадуро като единствен легитимен президент на Венецуела.

На 30 април Гуайдо призова цивилни граждани и военнослужещи на Венецуела да излязат по улиците, за да помогнат за отстраняването на конституционно избрания венецуелски президент.

В отговор Мадуро заяви, че командирите на всички региони и зони на интегрална отбрана са потвърдили пълната си лоялност към народа, конституцията и родината.

Опитът за преврат прерасна в насилие и доведе до раняването на около 240 души, според Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password