Младен Маринов: Има теч на информация при хакерската атака на НАП

Политика
Младен Маринов: Има теч на информация при хакерската атака на НАП

Има теч на информация при хакерската атака на НАП”, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред БТВ. “Най-вероятно атаката е отвън, всяка система има своите уязвимости, това е първата атака, при която има такъв успех хакерите да откраднат толкова много данни на хора”, допълни Маринов.

Мейлът на хакерите идва от руски сайт и в него се иска оставката на финансовия министър, може би това има връзка с вчерашното решение за покупка на самолетите Ф-16, допълни Маринов.

По същество информацията в момента няма как да я коментирам, но е направен анализ, че информацията, която изтича, се намира на сървъри на НАП, което значи – още един път, – че е имало достъп. Част от информацията вече е сверена с тази на НАП и е установено, че е същата. В момента се прави анализ на логовете, за да уточниме периода, в който е направено това влизане в сървъра. Естествено, към момента работим по преглед на системата и откриване на уязвимости, които биха довели до друга атака. Така че сега е важно такива бъдещи атаки да се изключат, ако има такива възможности. Но както всяка система – особено когато е външна и е по интернет, има определени възможности за достъп, и има своите уязвимости”, допълни Маринов.

На въпрос дали атаката е външна или е направена от човек от системата, Маринов съобщи, че най-вероятно атаката е отвън.

Това не се случва само в България, системи биват пробивани навсякъде, но за съжаление, това е първият случай у нас, който има успех и са откраднати много лични данни. Изчакваме да приключи проверката, за да се установи колко точно данни са откраднати. Но системата е създадена от хора и тя има своите уязвимости”, допълни Маринов и съобщи още, че „Обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансовия еквивалент на това, което се свършили – търсят да осребрят действията си, – а в случая може да се направи и политически анализ, тъй като знаете, че вчера беше взето важно решение на извънредното заседание на Министерски съвет за закупуването на самолети Ф-16. Мейлът на хакерите идва от руски сайт, иска се оставката на финансовия министър от проруски сайт, така че може да се направи някакъв политически анализ на атаката. Но нека приключи проверката, там работят служители на МВР, на ДАНС, на ГДБОП, на Електронно управление, на НАП”.

Според министъра на вътрешните работи трябва да приключи пълната проверка по случая, за да се установи кой трябва да понесе вина за нерегламентирания достъп до данните на милиони български граждани. „При всички случаи тази атака засяга националната сигурност, неслучайно и колегите от ДАНС работят по проверката”, допълни Маринов.

За момента не е ясно кога ще приключи проверката на хакерската атака. „Колегите говорят, че атаката е извършено месец назад, но за момента и това не е сигурно. Имам данни, но не мога да коментирам повече по темата”, допълни Маринов.

Един път кодирана в публичното пространство чрез интернет, информацията трудно може да се заличи и тя със сигурност остава достъпна за някого някъде”, съобщи още вътрешният министър.

На въпрос дали това е атака срещу управлението, Маринов съобщи, че атаката при всички положения има политически ефект, защото ако информацията е взета преди месец или повече, се оповестява в деня, в който правителството одобрява сделката със самолетите Ф-16.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password