Захариева: Българските дипломати успяват да представляват достойно България

Други

Българските дипломати, върха на което сте вие българските посланици, успяват да представляват достойно България, да защитават интересите на България и да подкрепят българските общности зад граница. Това каза заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева на среща с посланиците и постоянните представители на България зад в рамките на традиционната посланическа конференция, предаде репортер на БГНЕС.

Първият ни дипломат откри конференцията в Централния военен клуб. Тя отбеляза, че тазгодишната посланическа конференция съвпада и със 140 години българска дипломатическа служба. Захариева посочи, че докато преди две години основна тема на посланическата конференция беше подготовката за първото българско председателство на съвета, след 2 години темите ще бъдат какво постигнахме за тези две години, какво още има да се желае и какво предстои.

Година след края на първото българското председателство, тя каза, че много се радва, че самочувствието, опита, уменията, познанията, които натрупахме през тези 6 месеца продължават да бъдат мотивация. „Продължава да прави България видим и фактът, че няма държава член на ЕС, която да не желае консултации по темата Западните Балкани с българските дипломати, посланици, министри, правителство. Това показа, че наистина основният външнополически приоритет по време на нашето председателство и мисията за него беше добре изпълнена“, допълни Захариева.

Според нея доказателство за това е, че за тези две години България успя да стане член на Берлинския процес. „И тази година, когато всъщност България придоби членство в Берлинския процес, беше избрана и посочена и като следващият председател на Берлинския процес. Това, ако не е доказателство за добре свършена работа по отношение на европейската перспектива на страните от Западни Балкани, мисля, че дори и най-големите критици на това, което постигнахме би трябвало да замълчат. Първата година, когато станахме членове на Берлинския процес, бяхме определени и като съпредседатели, заедно с Македония за следващата година“, каза Борисов

Тя посочи на посланическата конференция, че предстои много работа и се радва, че България поела това председателство. Една от основните темите утре, когато ще имат работната сесия с нея, ще бъде подготовката на това председателство. „Защото то изобщо не е една среща на върха тук, това е едно минипредседателство, фокусирано само върху страните от Западни Балкани. Това са поредица от срещи на всички нива на министрите, особено регионално развитие, транспорт, образование и наука, екология, икономика, министерство на транспорта и информационните технологии и т. нат.“, посочи външният ни министър. Тя избори и срещи между бизнеса от страните от Западни Балкани, научните общности, младежките организации и др.

Захариева каза, че предстои много работа до края на тази година по подготовка и следващата година по самата организация и провеждане на срещите.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password