СХЕМИТЕ НА ДУОТО БАНЕВ – РЕЙЗИ

Авторски статии

Панайот Рейзи заграби имоти на „Балкантурист” по Южното Черноморие. Николай Банев и кмета на Созопол си поделят имането на „Хелио тур С”

Отстраненият кмет на Созопол Панайот Рейзи и разследваните приватизатори Евгения и Николай Банев, нарязали на скрап половин България, имат топли бизнес връзки. Кметът и двойката мошеници прилапват имотите на бившия „Балкантурист” по Южното Черноморие.

Схемата е проста. Първо, Николай Банев приватизира къмпингите „Градина”, „Каваци”, „Веселие”, „Златна рибка”, „Черноморец”, резиденция „Созопол”, ресторантите „Винарска изба”, „Механа” и „Хоризонт” и още много други апетитни обекти, събрани под шапката на „Хелио тур С”. След това част от тях отиват в ръцете на бившия кмет Панайот Рейзи. Разбира се, днес те се водят на името на подставени лица на управника, но цял Созопол знае кой е истинският им собственик.

Николай Банев успява да вземе имотите, които струват милиони,  само срещу  700 хил. долара, но не плаща дори и тези пари, а дава само 70 хил. долара! Договаря се да плати по-голямата част някога в бъдеще. Годините минават, той не дава и стотинка. Раздава обаче всичко под наем и получава големи суми от морските имоти.

Когато Банев приватизира 40% от „Хелио тур С” в началото на 2000 година, Панайот Рейзи е служител в тази туристическа фирма. Това, което не е взел олигархът, е в ръцете на РМД-то, начело на което стои самият Панайот Рейзи, който тогава е служител в „Хелио тур С”. С негова помощ Банев поглъща и акциите на РМД-то, а участниците в него са пратени за зелен хайвер. И тук схемата не блести с оригиналност – в един момент вдигат капитала на „Хелио тур С”. Така „АКБ Форес” завладява цялото имане на някогашния „Балкантурист” в Созопол и района, при това само за 70 хил. долара.

От Комисията за финансов надзор изпращат служителка на проверка. Дават й 5-6 хил. лева подкуп и тя написва доклад, че няма нарушения при изкупуване на акциите.

През следващите години Банев дава повечето от имотите под наем, но с цялата си лакомия и наглост не плаща нито данъци, нито осигуровки! Така натрупва  към 2 млн. лева дългове и над 300 хил. лева лихви по тях.

За да оправи положението, омразният ликвидатор започва да разпродава. Първо вади механа „Созопол”, която се намира в сърцето на стария град. Продажбата е направена при нотариус Линка Чуткина, която по това време е любовница на Панайот Рейзи, а след развода му двамата живеят заедно. Механата е продадена за 10-15 хил. лева, платени в брой.  Евгения и Николай Баневи обаче получават в София куфарче с още 250 хил. евро. След това механата става собственост на подставено лице на Рейзи.

Банев продава и две дискотеки – край плажа „Харманите” и „Теодора”, на входа на стария Созопол. Разделя се също и с резиденцията на Тодор Живков в стария град, която е в съседство с дома на Панайот Рейзи. Взема я фирма от Пловдив, отново хора на Рейзи.

Поредната продажба е на къмпингите. От Агенцията за приватизация, тогава оглавявана от сегашния икономически министър Емил Караниколов, искат олигархът да им плати договорените 700 хил. долара за „Хелио тур С”. Понеже Банев не е свикнал да плаща, се налага да се раздели с 63 дка от „Градина”. Държавата си ги взема и ги продава, но вече за 1,7 млн. лева.  Банев се разделя и с къмпинг „Златна рибка”.

При приватизацията той получава само половината от него, защото другата част е на реститутите Патеви. В един момент земята, която държи олигархът, с решение на тогавашния областен управител на Бургас Стефан Кенов е обявена за публична общинска собственост. Веднага след това е направена заменка – „Златна рибка” е дадена на фирма от Пловдив срещу чукари от вътрешността на страната.

Докато Банев се разделя с имотите си в Созопол, Панайот Рейзи се развежда с жена си Иванка. Тя успява да му измъкне всичко,то имане, което официално се води на негово име. Така за кмета остава това, което е записал на подставени лица. Казват, че не било никак малко.

Иванка пък успява да прилапа имот в центъра на града и сега на това място дими скара-бира. Кебапчийницата е в самия център на архитектурния и археологически резерват „Старинен Созопол” и е направена с разрешение от Националния институт за паметниците на културата! Затова сега скарата дими „законно” точно срещу прозорците на вилата на Народния театър.

Мястото преди години се състои от три парцела, като един е на общината, а другите два са частни. На това място дълги години има градинка с детски люлки, а също и плод-зеленчук. Мнозина бизнесмени искат да купят атрактивния имот, но той не се продава. За изненада на целия град се оказва, че някой си Красимир Кръстев и неговата майка Цвета Димитрова са „купили” имота от местния жител Живко Тодоров. Преди това Красимир Кръстев бил наел имот на Иванка Рейзи и в него продавал сувенири. Продавачът Живко Тодоров пък имал доста имоти по морето, но бил много болен.

Не е ясно как точно е продал имота си в центъра на стария град на наемателите на Иванка Рейзи, но ето че днес те вече са изрязали дърветата в имота и са инсталирали в него скара-бира.  Като официален наемател на кебапчийницата се води „Ес дрийм тийм”, регистрирана през януари 2019 г. в столичния квартал „Хиподрума” с капитал от 2 лева. Адресът, на който е седалището на фирмата със скара-бирата, е приютил общо 43 компании. След като продал имотите си в Созопол, Живко Тодоров бил пратен в хоспис в Момин проход.

Другите участници в тази история за разпределение на скъпи имоти по морето – Николай и Евгения Баневи се разследват за тежки икономически престъпления. Панайот Рейзи пък беше отстранен от длъжност. Него също го разследват за източването на 2 млн. лева от общинския бюджет.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password