ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

Политика
ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

Европейската комисия разработва пакет с помощи за Ирландия в размер на няколко милиарда паунда, за да се компенсират икономическите щети в случай на излизането на Великобритания от ЕС без сделка. Това съобщава вестник „Таймс“, позовавайки се на източници от Брюксел.

По данни на изданието в ЕС е „готов да похарчи толкова, колкото бъде необходимо“, за да помогнат на ирландското правителство да се справи с проблемите в търговията, които могат да възникнат в случай на излизането на Великобритания от съюза без сделка. Точната сума не се разкрива.

На 9 юли ирландското правителство представи обновена версия на плана за действие, насочен към минимизирането на негативния ефект от Брекзит при различни сценарии. В преамбюла на документа е посочено, че излизането без сделка ще стане „безпрецедентно събитие за Ирландия“, създавайки „огромни трудности за националната икономика, провокирайки нарушаване на стокообмена между севера и юга на Ирландия, а също така между Ирландия и Великобритания“. Отбелязва се, че през първата година Брекзит без сделка ще струва на бюджета на страната 6,5 милиарда паунда.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след внасянето на писменото уведомление за излизането. Но депутатите от Камарата на общините на три пъти отклониха споразумението за Брекзит, което британският премиер Тереза Мей постигна с европейските лидери. В крайна сметка ЕС се съгласи да отложи Брекзит на 31 октомври.

/БГНЕС и ТАСС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password