Коалицията на Абе победи в битката за горната камара на парламента

Политика
Коалицията на Абе победи в битката за горната камара на парламента

Японският премиер Шиндзо Абе обяви победа за управляващата си коалиция на изборите в горната камара на парламента и обеща да запази живи планове за изменение на пацифистката конституция на страната.

С резултатите 64-годишният Абе, който е на път да стане най-дълго действалия премиер на Япония, се стреми да укрепи мандата си преди ключовото увеличение на данъка върху потреблението по-късно тази година, заедно с търговските преговори с Вашингтон.

“На управляващите партии беше дадено мнозинство … тъй като хората решиха да ни призоват да настояваме твърдо за политики на стабилната политическа основа”, каза Абе пред обществения оператор NHK.

“Искам да изпълня надеждно техните очаквания”, каза той в централата на своята Либерално-демократическа партия. ЛДП на Абе и неговият коалиционен партньор Комеито се очаква да вземат между 67 и 77 от 124-те места – около половината от камарата – на изборите в неделя, прогнозира NHK.

Прогнозите на NHK и други медии се основават на допитвания до общественото мнение и други анализи. Окончателните резултати ще станат известни най-рано днес (понеделник). Според експерти избирателите са избрали запазване на статуквото, а не промяна.
Почти сигурно е, че Абе ще остане на власт до ноември, когато ще постави рекорд като най-дълго управлявал японски премиер, който засега принадлежи на Таро Кацура, който е имал три мандата между 1901 и 1913 г.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password