Лондон вини Техеран в дестабилизиращо поведение

Политика
Лондон вини Техеран в дестабилизиращо поведение

Британският външен министър Джеръми Хънт заяви, че конфискацията от Техеран на петролния танкер под британския флаг показва “тревожни признаци, че Иран може да избере опасния път към незаконно и дестабилизиращо поведение”.

Иран съобщи, че е задържал в петък в Ормузския пролив танкерът „Стена Имперо” заради нарушаване на “правилата на международно корабоплаване”. Танкерът е шведска собственост.

Инцидентът дойде час, след съдебното решение в британската отвъдморска територия Гибралтар, с което се удължава с 30 дни ареста на иранския танкер „Грейс 1”. Той бе задържат преди две седмици по подозрения, че превозва нефт за Сирия в нарушаване на санкциите на ЕС срещу Дамаск.

Нашата реакция ще бъде премерена, но твърда. Опитвахме се да намерим начин за разрешаване на проблема с „Грейс 1”, но ще гарантираме безопасността на нашите кораби”, написа Хънт в Twitter.

На свой ред министърът по жилищното строителство Джеймс Броукъншир заяви по Би би си, че конфискацията на танкера е “напълно нетърпима”, но Лондон все още се опитва да установи дипломатически връзки с Техеран заради инцидента.

Действията на иранците са напълно неприемливи. Много е важно да поддържаме корабоплаването през Персийския залив. Искаме този въпрос да бъде решен по дипломатически начин. Иранците трябва да освободят този кораб възможно най-бързо“, заяви Броукъншир.

/АФП /

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password